Počinje dodatno mjerenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu

Foto: HR Foto

NA POKRETNOJ mjernoj postaji u Slavonskom Brodu, danas bi i službeno trebalo započeti dodatno mjerenje kakvoće zraka.

Pokretna mjerna postaja mjerit će koncentracije sumporovodika, sumporovog dioksida, ugljikovog monoksida, benzena i lebdećih čestica promjera 10 i 2,5 mikrometara te će, poručuju u Ministarstvu zaštite okoliša, biti u funkciji do postavljanja dodatne, stalne mjerne postaje u Slavonskom Brodu.

Mjerenje je potrebno zbog rafinerije nafte koja je smještena u Bosanskom Brodu, u susjednoj BiH i onečišćenja zraka koje uzrokuje.

Podaci koji će se prikupiti putem dvije mjerne postaje bit će osnova za definiranje izvora i smjera onečišćenja, što bi trebalo omogućiti učinkovito donošenje mjera za poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Njegovi zabrinuti stanovnici organizirali su mnoge prosvjede tijekom posljednjih godinu dana upozoravajući na sporo rješavanje problema s onečišćenjem iz rafinerije. Posljednji prije nekoliko dana u središtu grada apelirajući za čišći zrak.

"Ovdje se radi o životima građana. A ako njima nije stalo za jedan grad, nama je stalo", poručio je jedan od sudionika prosvjeda.

Ministarstvo zaštite okoliša: Napravljen je važan pomak


Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske postaje Goran Heffer, načelnica Sektora zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić i Sonja Vidič iz Državnog hidrometeorološkog zavoda danas su se u Slavonskom Brodu sastali s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom i predstavnicima Brodsko-posavske županije. Sastanak je dio redovnih aktivnosti u sklopu kojih Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izvještava predstavnike Slavonskog Broda i županije o pomacima ostvarenim u rješavanju pitanja onečišćenja zraka u tom gradu.

Kako su priopćili iz Ministarstva, Heffer je izvijestio o zadnjem sastanku Radne skupine za praćenje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda i Broda, održanom prije tri tjedna u Banja Luci, nakon čega se osvrnuo na pokretnu mjernu postaju koja je u Slavonski Brod stigla prošlog tjedna, dok su danas započela službena mjerenja.

Pokretna mjerna postaja je, u odnosu na postojeću stalnu, postavljena bliže naseljenom području, a mjeri koncentracije sumporovodika, suporovog dioksida, ugljikovog monoksida, benzena i lebdećih čestica promjera 10 i 2,5 mikrometra. Sredstva je osiguralo Ministarstvo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), koji je ujedno i vlasnik postaje, a mjerenja će provoditi Institut za medicinska istraživanja (IMI).

Heffer i njegovi suradnici iz Državnog hidrometeorološkog zavoda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestili su o najnovijim aktivnostima Ministarstva vezanim za problematiku onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Jedna od tih aktivnosti jest i postavljanje dodatne stalne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, za koju je Ministarstvo putem Fonda izdvojilo 2,5 milijuna kuna. Upravo danas rok je za dostavu ponuda u postupku javne nabave, a dok se dodatna mjerna postaja ne postavi, iste će parametre mjeriti i pokretna mjerna postaja za interventna mjerenja onečišćenja zraka.

Podaci koje će prikupiti dvije mjerne postaje u Slavonskom Brodu bit će osnova za definiranje izvora i smjera onečišćenja, što će, poručuju u Ministarstvu, omogućiti učinkovito i ciljano donošenje mjera za poboljšanje kvalitete zraka u gradu. S tim ciljem, Hrvatska i BiH prijavile su 4. studenog zajednički projekt za financiranje iz IPA prekograničnog programa kroz koji planiraju izraditi katastar emisija visoke rezolucije za područje Slavonskog Broda i Broda te cjeloviti sustav upravljanja kvalitetom zraka u pograničnom području. Ukupna vrijednost zajedničkog projekta je 700.000 eura.

"Kako bi se ubrzala modernizacija rafinerije i postiglo trajno rješenje ministar Zmajlović nastavit će s redovnim sastancima s predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft, koja je vlasnik rafinerije. Važan pomak je napravljen, a to je postavljanje mjerne postaje u sklopu rafinerije, no vjerujemo da možemo očekivati i nove značajnije pomake", stoji u priopćenju Ministarstva.

Sljedeći sastanak Zmajlovića i zamjenika generalnog direktora Zarubežnjefta Voronjina najavljen je za kraj mjeseca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.