Počelo novo suđenje Mevlidu Jašareviću za napad na američku ambasadu u Sarajevu

Foto: klix.ba

NOVO suđenje srpskom državljaninu Mevlidu Jašareviću, optuženom da je 28. listopada 2011. godine izvršio napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, počelo je danas pred Vijećem Žalbenog suda Bosne i Hercegovine. Jašarević je 6. prosinca prošle godine prvostupanjskom presudom Suda BiH osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu američke ambasade, ali je Žalbeno vijeće ovu presudu ukinulo i 11. srpnja naredilo pokretanje novog sudskog postupka.

Žalbu na ovu presudu uložili su i Tužiteljstvo i obrana optuženog. Tužiteljstvo BiH u novom postupku traži izricanje maksimalne kazne od 20 godina zatvora. Državno tužiteljstvo nije željelo prihvatiti prijedlog obrane o sporazumnom priznanju krivice u slučaju Jašarevića, tvrdeći da ima jake dokaze protiv optuženog.

Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac kazao je novinarima danas, prije početka novog suđenja, kako očekuje da će obnovljeni postupak trajati najduže dva mjeseca. Dupovac tvrdi da obrana srpskog državljanina, optuženog za terorizam, sada ima puno bolju poziciju nego s prethodnom optužnicom zato što su odbačeni navodi da je bio na čelu terorističke grupe.

Jašarević je 28. listopada 2011. godine, u popodnevnim satima, iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. U nepunih sat vremena ispalio je 105 metaka uslijed čega je teško ranio jednog policajca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.