Počelo je: Grčka vlada donijela uredbu o "kontroli kapitala"

Ilustracija: Vice/YouTube

NAKON višetjednih špekulacija Grčka je u ponedjeljak donijela prvu uredbu o "kontroli kapitala" zbog "iznimno hitnih i nepredviđenih potreba" i zatražila prijenos postojećih "novčanih rezervi" lokalne samouprave (župa, općina, gradova..) središnjoj banci.

ZeroHedge piše da se "vijest o konfiskaciji" proširila nacijom nekoliko sati nakon što je uredba objavljena u službenom glasniku i da sad i obični Grci shvaćaju da je došao "kraj igre".

Bloomberg izvještava da se lokalne vlasti "opiru odluci o korištenju njihovih rezervi za kratkoročno financiranje".

"Vladina odluka da zapljeni naše rezerve ne postavlja samo zakonska i ustavna pitanja, već i moralna," rekao je gradonačelnik Glyfada, George Papanikolaou. "Mi imamo odgovornost da služimo našim građanima," kaže gradonačelnik trećeg regionalnog  urbanog središta u periferiji Atika kojoj pripadaju Atena i Pirej. Glyfada ima novčane rezerve u iznosu od 16 milijuna eura.

"To je politički i institucionalno neprihvatljiva odluka," komentirao je Giorgos Patoulis, gradonačelnik grada Marousija i predsjednik Središnjeg sindikata grčih općina i  zajednica. "Niti jedna vlada se do danas nije usudila dirnuti novac lokalne samouprave".

Novi smjer: Kud puklo da puklo...

Iako medijska izvješća u posljednjim danima sugeriraju da Grčka poseže za "kontrolom kapitala" kako bi isplatila mirovine i plaće zaposlenima u javnom sektoru, uredba navodi da će novac prebačen središnjoj banci poslužiti za investiranje u kratkoročni državni dug, odnosno za otplatu kredita Trojki. 

Grčki dužnosnici su prošlog vikenda naizgled odustali od pomirljivih tonova sa zajmodavcima. Zamjenik premijera Yannis Dragasakis je u intervjuu objavljenom u nedjelju rekao da vlada neće prekršiti predizborna obećanja, ne isključujući scenarij u kojem to vodi prema izvanrednim izborima. Ministar financija Yanis Varoufakis je upozorio na "zarazu" u slučaju amputacije Grčke od eurozone, dok je ministar energetike Panagiotis Lafazanis za Real News rekao da zemlja neće pristati niti na jednu privatizaciju.

"Takozvani" partneri, uključujući dužnosnike Međunarodnog monetarnog fonda, žele "ucjenom" natjerati Grčku da uvede mjere koje će povrijediti radničku klasu, "mi nećemo izdati narodni mandat", rekao je Lafazanis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.