Parlamentarni izbori u Ukrajini: Porošenkova stranka vodi

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko doputovao je u nedjelju na proruski separatistički istok zemlje dok zemlja bira novi parlament a glasovanje bojkotiraju na teritoriju pod kontrolom pobunjenika.

"Doputovao u Donbas", rudarski bazen koji obuhvaća pobunjenička područja Donecka i Luhanska, napisao je predsjednik na Twitteru objavivši fotografiju na kojoj ga se vidi u helikopteru u maskirnoj odjeći.

Predsjednikova supruga Marina Porošenko glasovala je sama na biračkom mjestu u središtu Kijeva, objasnivši novinarima da je Porošenko u Donbasu "kako bi nadzirao odvijanje glasovanja" organiziranog na teritorijima pod kontrolom ukrajinskih snaga, piše u priopćenju ureda predsjednika. Predsjednik će u Kijevu glasovati tijekom poslijepodneva.

Glasovanje se ne održava u zonama pod kontrolom pobunjenika te oko tri milijuna birača neće moći sudjelovati na izborima.

Teritoriji pod kontrolom proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine u potpunosti ignoriraju prijevremene parlamentarne izbore u organizaciji Kijeva. Separatistički vođe kazali su da će ignorirati nedjeljne izbore i odredili su da će svoje vlastite izbore, koje vlada u Kijevu smatra nelegitimnima, održati 2. studenoga.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin pozvao je Rusiju da zaustavi nelegalne izbore jer bi oni mogli uzrokovati trajnu podjelu.

"Ne poznajem nikoga u svojoj okolini tko namjerava danas otići iz Donecka i glasovati u ukrajinskoj zoni", kazao je jedan mladić u Donecku.

Ukrajinci u nedjelju biraju novi saziv parlamenta, što je posljednji politički korak revolucije koja je počela prije gotovo godinu dana.

Oko 36 milijuna birača trebalo bi izabrati novi parlament a prozapadno vodstvo u Kijevu nada se da će prijevremeni izbori donijeti više stabilnosti krizom pogođenoj zemlji u kojoj je više od 3.600 ljudi ubijeno u sukobu s proruskim separatistima tijekom ove godine.

Po rezultatima ispitivanja javnog mišljenja Instituta za sociologiju Kijeva i Zaklade demokratskih inicijativa, objavljenim ovoga tjedna, za Porošenkov blok, potpuno novu koaliciju koja je utemeljena kako bi ga poduprla na predsjedničkim izborima, u kojoj je i Udar kijevskoga gradonačelnika Vitalija Klička, namjerava glasovati 30 posto birača, a slijede oporbena nacionalistička Radikalna stranka populista Olega Lijaška (13 posto) i Narodna fronta premijera Arsenija Jacenjuka (11 posto).

Prozapadna stranka Samopomoć, uglavnom sastavljena od aktivista civilnoga društva koje vodi bivši gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, trebala bi dobiti 8,5 posto glasova, a Domovina, stranka bivše premijerke Julije Timošenko 7,5 posto. Jaka Ukrajina koju vodi oligarh i bankar Serhij Tipiko i Oporbeni blok, otvoreno proruska stranka, mogle bi prijeći izborni prag od pet posto za ulazak u parlament.

Od 29 stranaka koje se natječu za 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu, Vrhovnoj Radi, nijedna službeno ne predstavlja svrgnuti Janukovičev režim, a većina ih podupire čvršće veze sa Zapadom. Janukovičeve Stranke regija više nema, a ankete pokazuju i da bi prvi put u 20 godina Komunistička partija mogla ostati bez zastupnika u parlamentu.

U svakom slučaju, očekuje se Porošenkova pobjeda koja bi trebala biti dovoljno uvjerljiva da s drugim proreformskim strankama sastavi vladu. Porošenko želi jasan mandat i legitimitet za provedbu reformi i integraciju Ukrajine s Europom. Najavljuje bolju provedbu zakona, decentralizaciju vlasti, reformu političkog sustava i policije, u kojoj su i dalje mnogi stari kadrovi, iskorjenjivanje korupcije i ostalih negativnih ostataka Janukovičeva režima.

Porošenkova stranka vodi

Stranka ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka vodi na parlamentarnim izborima u toj zemlji s nešto manje od 25 posto dobivenih glasova, pokazuju izlazne ankete nakon zatvaranja birališta u nedjelju na večer, javile su agencije.

Porošenkov blok dobiva 23 posto, Narodna fronta predsjednika vlade Arsenija Jacenjuka druga je s 21,3 posto, a stranka sličnog profila, Samopomoć, treća je s 13,2 posto.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.