Ostojić: Nema prijave protiv Grahovca, zatražio sam nadzor nad policajcima koji su ga priveli

Foto: FAH
Video:
 Hina

PROTIV Marka Grahovca, prosvjednika koji je priveden u Savskoj cesti, ipak neće biti podnesena kaznena prijava. Poručio je to putem Facebooka ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te dodao da će se preispitati postupak policajaca koji su Grahovca priveli.

"Zatražio sam nadzor nad postupanjem policijskih službenika prema Marku Grahovcu, a protiv istog nema podnošenja prekršajne prijave", napisao je Ostojić na Facebooku.

Ostojićeve riječi potvrđene su i u službenom priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

"Vezano za postupanje policije danas, 19. veljače u Savskoj ulici prema hrvatskom državljaninu M.G. (1985.), Ministarstvo unutarnjih poslova izvješćuje javnost da je ministar unutarnjih poslova od mjerodavnih službi zatražio nadzor nad postupanjem policije u konkretnom slučaju. Također, izvješćujemo da protiv M.G. policija nije podnijela optužni prijedlog zbog eventualnog počinjenja prekršaja", priopćio je MUP.

"Ja imam PTSP od nerada"

Podsjećamo, pred dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u posjet šatordžijama u Savskoj, s druge strane Savske ulice, točno preko puta ilegalno podignutog šatora, oko podneva pojavio muškarac koji je odlučio prosvjedovati protiv nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj.

> CMS: Policija je grubo prekršila prava mladog prosvjednika u Savskoj, netko mora odgovarati

> Policija: Prosvjednik Grahovac jedini je u Savskoj kršio javni red i mir

Predstavio se kao Marko Grahovac, a dok je u jednoj ruci držao bijele gaće, u drugoj je podigao poruku "Ja imam PTSP od nerada", a kod sebe je imao i poruke "Ili posao ili kalašnjikov" te "Karamarko odi doma".

 


 

Navodno je njegova namjera bila da predsjednica Grabar-Kitarović vidi njegove poruke.

Branitelji su na Grahovčev prosvjed burno reagirali, vrijeđajući ga i dobacujući mu kako je "Milanovićev plaćenik", pozivajući ga da ode i da se makne. "Neka HDZ vrati novac pa će biti za sve", odgovorio je Grahovac šatordžijama na ova dobacivanja. 

"Ja se borim s ove strane ceste, vi se borite s one strane ceste", odgovorio je mladi prosvjednik šatordžijama koji su ga vrijeđali.

"Koliko si puta bio u rovu?", pitao ga je jedan od šatordžija na što je Grahovac odgovorio: "Gdje je moj rat gospodine? Želim i ja u rat, želim se za nešto boriti". 

Nakon 20 minuta prosvjeda policija ga je privela zbog narušavanja reda i mira.

Šatordžije netaknuti 3 mjeseca, mladić priveden nakon 20 minuta

"Policajci koji osiguravaju branitelje u Savskoj su priveli 30-godišnjaka i doveden je u službene prostorije. Nakon ispitivanja je pušten", rekli su Indexu iz policije. 

U policiji su Indexu objasnili da je priveden samo mladić jer je "policijskim postupkom utvrđeno da je samo jedna osoba narušavala javni red i mir". No, iz videosnimke je jasno da su okupljene žene vikale i kršile javni red puno više.

Policija je tako pokazala velik stupanj efikasnosti i brzine u reagiranju, sklanjajući s ulice "problematičnog" mladića koji se drznuo narušavati javni red i mir prosvjedujući protiv nezaposlenosti mladih.

Na Indexove upite o tome ne krše li i šatordžije svojim prosvjedom i istupima u ilegalno podignutom šatoru javni red i mir te na zahtjev da nam se pobliže objasni kako je to točno Grahovac narušio iste, iz policije nam je rečeno da im pitanja pošaljemo u upitu.

Dvadesetak minuta bilo je potrebno policiji da ukloni Grahovca, a ilegalno podignuti šator i skupina prosvjednika u Savskoj 66, njihovo blokiranje prometa i poruke netrpeljivosti izvješene na transparentima - već više od 4 mjeseca policiji su, s druge strane ceste, nevidljivi.

Iznad zakona

Podsjetimo, iz PU zagrebačke još u siječnju Indexu je potvrđeno kako je prosvjed šatordžija ilegalan jer nije prijavljen, kao što bi trebao biti u vidu Zakona o javnom okupljanju.

Iz PU zagrebačke pojasnili su nam tada kako dosad nije bilo intervencija jer su prosvjednici bili "mirni i nisu zabilježeni slučajevi protupravnih ponašanja".

> Policija: Prosvjed u Savskoj je ilegalan, ali nismo ih rastjerali jer su mirni

Usto, iz policije su Indexu kazali kako su šatordžije ilegalno ispaljivali vatromet u noći drugoga kruga predsjedničkih izbora 11. siječnja, no kako reagiranja nije bilo jer je "identitet osobe koja je koristila pirotehnička sredstva nepoznat".

Kada su prosvjednici iz Savske odlučili blokirati promet u Savskoj, reakcija mjerodavnih službi ponovno je izostala, ovoga puta uz objašnjenje kako se radilo o osobama s invaliditetom.

"S obzirom da se radilo o nenajavljenom i spontanom izlasku većeg broja građana, policijski službenici nisu primijenili represivne mjere jer se u vidu, pored ostalog, imalo i okolnosti da se u znatnom broju radilo i o osobama s invaliditetom", rekli su nam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.