Osnivaču Megauploada prijeti 50 godina zatvora zbog internet piratstva

SUOSNIVAČU file-sharing websitea Megaupload, 37-godišnjem Kimu Schmitzu poznatijem pod nadimkom "Kim Dotcom", ne piše se dobro. Naime, ukoliko bude osuđen po svim točkama optužnice, mogao bi u američkom zatvoru provesti čak 50 godina.

Podsjetimo, prošlog tjedna američke vlasti srušile su website Megaupload i za njegovim osnivačima podigle potjernicu zbog internet piratstva i kršenja autorskih prava. Kim Dotcom uhićen je u svojoj kući na Novom Zelandu, pod prilično čudnim okolnostima. Policija je u izvještaju kazala kako je Dotcom od njih pobjegao u sigurnu sobu, a policija je prilikom uhićenja zaplijenila i nekoliko automobila vrijednih 4,8 milijuna dolara te jednu sačmaricu. Osim Dotcoma, uhićeno je i nekoliko njegovih suradnika.

Reketarenje, kršenje autorskih prava i pranje novca

Američke vlasti su ih optužile da su vlasnike autorskih prava oštetili za preko 500 milijuna dolara u izgubljenim prihodima. U izvješću za medije FBI je priopćio kako se protiv osnivača Megauploada podižu optužnice za reketarenje, kršenje autorskih prava, pranje novca i zavjeru za kršenje autorskih prava.

Ukoliko budu osuđeni po svim točkama optužnice u zatvoru bi mogli provesti nevjerojatnih 50 godina. Ta spoznaja uzbunila je mnoge "internet aktiviste" koji čitav slučaj povezuju s kontroverznim prijedlozima zakona SOPA i PIPA. Međutim, teško je reći da njihovoj uzbuni nema mjesta.


Veća opasnost po društvo od ubojica i silovatelja

Nemoguće je ne zapitati se kakav je to svijet u kojem se netko tko je ljudima naprosto omogućio medij za slobodnu razmjenu materijala smatra puno većim zločincem od ubojica, silovatelja, pedofila...

Samo usporedbe radi, nedavno osuđeni Miguel Carano dobio je 20 godina zatvora iako je priznao silovanje i ubojstvo jedne djevojke, čijeg se tijela kasnije "riješio".

Kako će Dotcom pobjeći kad su mu zaplijenili sve što ima?

Da, čini se kako Dotcom predstavlja puno veću opasnost za društvo. U tom svjetlu, tužiteljstvo je od suda izričito zatražilo da se Dotcomu ne odobri jamčevina jer se "boje kako bi mogao pobjeći ili ponovno pokrenuti Megaupload". S druge strane, njegovi odvjetnici tvrde kako je nevin jer Megaupload nije imao ništa s uploadanjem piratskih sadržaja, te tvrde da Dotcom ne bi mogao pobjeći ni kad bi želio, jer su mu svu imovinu i sredstva konfiscirali.

U ratu za internet sredstva se ne biraju


U svakom slučaju, Dotcomu i suradnicima sad slijedi izručenje u SAD i mukotrpan sudski proces, kojeg bi američke vlasti lako mogle iskoristiti da pošalju snažnu poruku internet zajednici. Hakeri iz grupa Anonymous već su u znak odmazde napali nekoliko vladinih stranica, a najavili su i udar na velike korporacije, banke i medijske kuće. Čini se kako je rat za slobodni internet zaista počeo, a sredstva se ne biraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.