Opsežan posao: Revizija i dalje provjerava financijske izvještaje stranaka i političara

Foto: Dragan Matić/Cropix

DRŽAVNI ured za reviziju i dalje utvrđuje koje političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni članovi predstavničkih tijela lokalnih jedinica su, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, dostavili i objavili godišnje financijske izvještaje u zakonskom roku, koji je ove godine bio 1. ožujka.

Iz Ureda se doznaje kako se radi o vrlo opsežnom poslu. U okviru više od 12.000 pristiglih godišnjih financijskih izvještaja, treba utvrditi jesu li pristigli u zakonskom roku i godišnji financijski izvještaji za 123 političke stranke, šest nezavisnih zastupnika i 968 nezavisnih članova predstavničkih tijela, te jesu li svi oni i objavili svoje godišnje financijske izvještaje do 1. ožujka, rekli su iz Ureda za Media servis.

Ured prikuplja i pisane dokaze o objavama i dostavama, na temelju kojih će postupiti u skladu sa spomenutim Zakonom, što znači dostaviti saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav prijedlog za obustavu financiranja iz državnog proračuna, odnosno lokalnoj jedinici za obustavu financiranja iz lokalnog proračuna za sve one koji nisu postupili u skladu sa Zakonom.

U Državnom uredu za reviziju također su nam rekli da će prema Odboru ići s prijedlozima za sve one koji su prekršili Zakon, ne samo za SDP, koji je apostrofiran zbog prekoračenja roka. "Državni ured za reviziju nikada ne izvlači nikoga pojedinačno, nego svi imaju jednak tretman", poručili su.

Osim toga, državna revizija je obvezna obavijestiti i Državno odvjetništvo o utvrđenim povredama ovog Zakona, što će i učiniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.