Opozvan štrajk strojovođa u Njemačkoj

Foto: Hina

STROJOVOĐE njemačkih željeznica opozvali su u četvrtak štrajk, dva dana nakon što su počeli zadnju u nizu industrijskih akcija nezadovoljni plaćama i uvjetima rada, a zbog čega je najjače europsko gospodarstvo gubilo milijune eura.

Deutsche Bahn i sindikat GDL postigli su noću na četvrtak dogovor, rekao je dužnosnik željeznica u Berlinu te dodao da bi pregovori trebali potpuno razriješiti spor između zaposlenika i uprave, javlja dpa.

Strojovođe teretnih vlakova počeli su štrajk u utorak, a u srijedu su im se pridružili kolege u putničkom prometu čime je počeo deveti po redu štrajk od rujna.

Štrajkovi su izazivali velike poremećaje u željezničkom prometu u Njemačkoj gdje milijuni ljudi putuju svakog dana vlakom, a oko petina robnog prometa odvija se željeznicom, javlja Reuters

Štrajk uzbunio, političare, poslovne krugove i sindikate u cijeloj zemlji

GDL je objavio odvojeno priopćenje u kojem je kazao da štrajk prekidaju u 7 sati navečer u četvrtak.

Industrija je upozorila da će štrajk za koji je sindikat GDL najavljivao da bi mogao biti najdulji dosad, stajati 100 milijuna eura na dan, što bi teško naštetilo industrijskom i logističkom imidžu najvećeg europskog gospodarstva. Štrajk je uzbunio i političare i poslovne krugove i sindikate u cijeloj zemlji.

GDL, koji ima 20.000 članova, želi 5 posto povišice za radnike, kraći radni tjedan i pravo zastupanja drugih radnika u tvrtki, kao što su poslužitelji u vlakovima.

Deutsche Bahn, koji ima 200.000 zaposlenika, ponudio je 4,7 posto povišice, ali odbija dopustiti sindikatima da pregovaraju u ime drugih radnika. Medijacija će početi 27. svibnja i trajati do 17. lipnja, objavio je GDL i dodao da neće pozivati na nove štrajkove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.