Opačić o stravi u Slavonskom Brodu: Ako je Centar kriv, kazne će biti velike!

Foto: Posavska Hrvatska

NAKON što je proteklih dana otkriveno kakva se tragedija u tjednu između Božića i Nove godine dogodila u Slavonskom ne prestaju stizati reakcije. Susjedi obitelji čija je beba umrla, a dvoje djece oduzeto, kažu kako je pozvana socijalna skrb, a i policija je nekoliko puta bila na mjestu događaja. Navodno ih nitko nije pustio u stan.

Opačić: Ako je Centar kriv, kazne će biti velike

Ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, Media servisu je otkrila da je poslala inspekciju u slavonskobrodski Centar za socijalnu skrb te da će rezultati biti gotovi krajem tjedna.

Utvrde li se određene nepravilnosti, ministrica upozorava, moguće su vrlo rigorozne sankcije.

"Vi znate da smo mi podnijeli kaznenu prijavu protiv djelatnika u Gračacu zbog podvođenja maloljetne djece jer smo tamo imali kompletnu dokumentaciju i od strane policije, koja je obavještavala Centar koji na vrijeme reagirao. Što se dogodilo u slučaju Centra u Slavonskom Brodu, vidjet ćemo, ne bi prejudicirala ničiju odgovornost", kaže Opačić.

I kad se utvrdi, nažalost kazna neće moći vratiti izgubljen život tromjesečnog djeteta. Zato, da bi se ovakve stvari ubudućnosti što manje događale, ponekad se trebamo bolje osvrnuti oko sebe, zaključuje ministrica.


"Često puta možda i neke institucije ne vide i ne znaju za zlostavljanje, ali prvi susjedi vide i znaju i zbog toga ne treba šutjeti niti u jednom zlostavljanju. Puno je bolje možda nekada prijaviti i lažno zlostavljanje, nego ga ne prijaviti", poručila je Opačić.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb: Svi smo zatajili, ali mi nismo nikad dobili prijavu o zlostavljanju!

Ravnateljica slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb Slavica Nikšić, na to je mjesto došla prije otprilike dva mjeseca. Tvrdi kako nikada nisu dobili zbog nasilničkog ponašanja 32-godišnjaka te da je supruga negirala nasilnost 32-godišnjaka.

"Svi smo zatajili, ali nikada nismo dobili prijavu zbog nasilničkog ponašanja i zapuštanja dvoje djece, koje je 32-godišnjaku dodijelio Sud nakon smrti njihove majke. Pokušaj da socijalna radnica uđe u stan, kada su baka i ujak djece prijavili kako im je onemogućen kontakt sa unukama i nećakama, nije uspio", prenosi SBplus njezinu izjavu.

Nikšić je dodala kako je Centar, na temelju prijava protiv 32-godišnjaka koji je zlostavljao troje djece aktualne supruge iz bivših brakova, djecu oduzeo i povjerio jednom od dvojice njezinih bivših supruga.


Policija više puta intervenirala i zvala Centar za socijlanu skrb

Glasnogovornica PU Brodsko-posavske Kata Nujić izjavila je kako je policija više puta intervenirala zbog prijave nasilja u obitelji te zapuštanja i zlostavljanja djeteta, nakon čega su protiv iste osobe podnesene kaznene prijave ili optužni prijedlozi. Svaki put je bio izvješten i Centar za socijalnu skrb, tvrde u policiji.

Iz Županijskog državnog odvjetništva priopćili su "kako je kod Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u tijeku provođenje dokaznih radnji u kaznenom predmetu koji se vodi protiv S.D. zbog kaznenih djela iz čl.213.st.1. i 2. KZ i dr. U istom predmetu osumnjičeniku je, rješenjem suca istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, određen istražni zatvor iz razloga opasnosti ponavljanja djela, budući je već u tijeku postupak pred Općinskim sudom, zbog istovrsnog kaznenog djela, a povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu od 11. srpnja 2012. godine".

Beba umrla prirodnom smrću?

Sudac istrage Mirko Svirčević izjavio je za SBplus, kako je 32-godišnjaku zbog zlostavljanja i zapuštanja djeteta odredio jednomjesečni pritvor te da tada nisu postojale sumnje u počinjenje kaznenog djela vezano uz smrt tromjesečnog djeteta koje je prema nalazu obdukcije umrlo prirodnom smrću.

Susjedi šokirani


"Koliko čujem kako je, taj čovjek je mogao napraviti daleko veće zlo. Tu je škola. Mogao je napraviti masakr s djecom i ne znam što drugo. Koliko mi znamo na vrijeme je javljeno socijalnoj skrbi i policiji, i policija je dolazila, ali nitko ništa nije poduzimao", kazao je za RTL susjed Nikola Grubišić.

"Bilo je čudnih situacija. Razno raznih zvukova preko noći, ujutro je često bilo upaljeno svjetlo, non stop je netko bio u podrumu", ispričao je susjed Vjeran Belaković.

"Ja sam jedanput išla gore. Ona me nije htjela pustiti, bili su malo glasniji, ona kaže da je zaključana i da me ne može pustiti, da ju je suprug zaključao", rekla je susjeda Ljubica.

Prema riječima susjeda osim izmeta kojega je bilo po cijelom stanu, obitelj je imala i psa, koji je također vršio nuždu gdje god je stigao, a pseće je dlake bilo posvuda pa i na posudama za jelo. Smrad iz stana osjećao se i u susjednim stanovima.

Podsjetimo, Posavska Hrvatska otkrila je stravični slučaj u Slavonskom Brodu. 27. prosinca mrtva je tromjesečna beba dovezena u bolnicu, a nakon što se otac nasilno ponašao pozvana je i policija. Otac je uhićen, određen mu je jednomjesečni pritvor zbog sumnje u kazneno djelo zapuštanja ili zlostavljanja maloljetnog djeteta ili osobe, 2,5 godišnja djevojčica je hospitalizirana, a treće dijete smješteno je u udomiteljsku obitelj.

Ogromni propusti socijalne skrbi!


Ministarstvo socijalne politike i mladih za slučaj za saznalo putem anonimnog e-maila koji im je stigao iz Slavonskog Broda. Istoga dana zatražena je obavijest o slučaju od policije i nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Djelatnici ministarstva proveli su nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb, u sklopu kojeg su obavljeni razgovori  sa stručnim radnicima koji su postupali u raznim predmetima vezano za obitelj, te je izuzeta dokumentacija koja se odnosi na ovaj slučaj.

Analiza dokumentacije i dalje je u tijeku, te se očekuje izvješće koje će biti gotovo do kraja ovog tjedna. Kako Index neslužbeno doznaje, u radu Centra za socijalnu skrb uočeni su ogromni propusti, te će protiv odgovornih biti poduzete mjere u okviru zakonskih ovlasti, što će vjerojatno značiti i podnošenje kaznenih prijava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.