Održana konferencija "Implementacija e-poslovanja u gospodarstvu": Tvrtke se sve više okreću e-poslovanju

Foto: scx.hu

U ORGANIZACIJI Financijske agencije te časopisa i portala Suvremena.hr, u Hotelu Westin u Zagrebu, održana je konferencija o e-poslovanju pod nazivom "Implementacija e-poslovanja u gospodarstvu".

Na konferenciji su predstavljene novosti u domeni propisa koji se odnose na elektroničku identifikaciju te novi e-servisi koji imaju značajnu ulogu u modernizaciji i pojednostavljenju komunikacije elektroničkim putem u B2B i B2C sektoru, čime se ostvaruju značajne uštede u gospodarstvu, priopćili su iz Fine.

Uvodnim se govorom nazočnima obratila Anđelka Buneta, predsjednica Finine Uprave, koja je istaknula važnost digitalnih certifikata za razvoj elektroničkog poslovanja. Radi zaštite podataka, Finine digitalne certifikate koriste mnoge aplikacije, elektronički servisi, elektronička pošta, elektronička razmjena dokumenta te e-usluge države.

Porezna i Carinska uprava imaju najviše elektroničkih servisa

Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, osvrnuo se na rezultate i kretanja u primjeni e-poslovanja u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da su Porezna uprava i Carinska uprava Republike Hrvatske vlasnici najvećeg broja elektroničkih servisa državne uprave, Ministarstvo financija je time i jedan od pokretača razvoja e-poslovanja u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su sudjelovali Tomislav Vračić, načelnik Sektora za infrastrukturu u Ministarstvu uprave, koji je prezentirao projekt Vlade RH e-Građani, kojem su ciljevi ubrzanje komunikacije građana i javne uprave te povećanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga, te Branko Ferek-Jambrek iz Hrvatske pošte d.d., koji je predstavio servis ePošta.

Aktivno više od 200 tisuća Fininih certifikata

Finini stručnjaci iz područja e-poslovanja, koji imaju dugogodišnje iskustvo u primjeni e-potpisa u e-poslovanju te implementaciji sustava koji se temelje na PKI tehnologiji, predstavili su dio Fininih elektroničkih servisa namijenjenih poduzetnicima, kao što su: Fina e-Račun, servis web blokade te servise iz područja poslovnih informacija i digitalizacije dokumenata. Trenutno je dostupno 12 Fininih e-servisa, koji korisnicima značajno olakšavaju poslovanje te na taj način potiču njihovu konkurentnost.

Zaključak konferencije je da hrvatske tvrtke, ali i tijela državne uprave, sve više prepoznaju kako se put do uštede, brzo obavljenih poslovnih transakcija i efikasnosti, nalazi u elektroničkom poslovanju. Danas je aktivno više od 200.000 Fininih certifikata, što jasno govori o trendu porasta korisnika e-poslovanja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.