Odlagalište otpada u Brezju prijetnja vodi za piće u Varaždinu?

Ilustracija: Shutterstock

PREMA analizi iz 2013. godine, voda na varaždinskom odlagalištu otpada u Brezju neispravna je, i to i prema fizikalno-kemijskim pokazateljima i prema mikrobiološkim pokazateljima, doznaje portal eVaraždin pozivajući se na Plan zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije "Brezje" Grad Varaždin, kojeg je izradila tvrtka EcoIna.


Plan je izrađen u veljači ove godine, a prema navedenim podacima voda oko bala u Brezju ima povećane koncentracije nitrata, amonijaka i mangana, Kada su u pitanju mikrobiološki pokazatelji, povećane su vrijednosti parametara ukupni koliformi, zatim parametri aerobne bakterije, kao i Pseudomonas aeruginosa te Escherichia coli i Enterokoki.

"Rezultati laboratorijskih ispitivanja iz listopada 2013. pokazuju da na temelju fizikalno-kemijskih pokazatelja uzorci podzemne vode uzeti u piezometrima Brezje 1, Brezje 2 i Brezje 3 na lokaciji Brezje ne odgovaraju zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i Zakonu o vodi za ljudsku upotrebu, a ne odgovaraju ni na temelju mikrobioloških pokazatelja", stoji u dokumentu EcoIna-e kojeg prenosi eVaraždin.

Isti dokument navodi i slične rezultate iz prethodnih godina, konkretno iz veljače 2008. i rujna 2011. godine, kao i listopada 2012. i kolovoza 2013. godine, što je posebno zabrinjavajuće obzirom da se odlagalište nalazi na vodocrpilišnom području.

"Iako se tvrdi kako bale u Brezju ne mogu zagaditi vodu koju piju Varaždinci, Studija o utjecaju na okoliš za MBO tvornicu, kojom se tražilo povećanje kapaciteta tvornice, govori upravo suprotno. U samoj Studiji piše da ukoliko dođe do bilo kakvog zagađenja, ono će do rijeke Plitvice doći za za 6 do 8 sati, a do vodocrpilišta Bartolovec za osam i pol dana. S obzirom na navedene rezultate, u potpunosti se demantira priča da bale koje u Brezju stoje od 2005. godine ne zagađuju okoliš i da nemaju nikakav utjecaj na vodu koju pijemo", navodi portal, ističući i da EcoInin dokument navodi i jedan netočan podatak, o nepostojećim posudama za biootpad.

Na zahtjev koncesionara, upravo je u tijeku još jedno uzorkovanje baliranog otpada u Brezju, ovoga puta od strane austrijskog Montanuniversitäta – Rudarsko-metalurškog fakulteta iz Leobena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.