Odgođena javna dražba za kuću srpskog povratnika u Krnjaku

Foto: Hina (Petar Kunić)

NA KARLOVAČKOM Općinskom sudu danas je na prijedlog ovrhovoditelja odgođeno dražbovno ročište za kuću obitelji srpskog povratnika Kunića iz Krnjaka jer je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje obavijestio stranke u sporu da će se u roku od 30 dana provesti nagodba te da je moguće slučaj riješiti mirnim putem.

Državni ured predložio je Vladi RH model rješavanja 15 slučajeva vlasnika čija je imovina bila privremeno oduzeta na temelju Zakona o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom te slijedi izvansudsko rješavanje sporova, no odvjetnici ovrhovoditelja Jadranki Miladin-Slaviček nije poznato hoće li nagodba biti riješena u cijelosti ili djelomično jer o tim novim prijedlozima nema detaljne informacije.

Ona je najprije zastupala pokojnoga Vinka Petrovića, koji se na temelju rješenja države privremeno koristio kućom obitelji Kunić, a sada zastupa njegova sina Željko Petrovića kao nasljednika imovine, ali i dugova svojeg oca.

Nakon ročišta odvjetnica Miladin-Slaviček rekla je mnogobrojnim novinarima da je Petrović u petak popodne s Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje sklopio načelni sporazum da se dražbovno ročište odgodi jer će se u kratkom roku, najdulje u roku od mjesec dana, postići nagodba za taj slučaj i još 14 sličnih slučajeva u kojima privremeni korisnici od vlasnika sudski traže ukupno pet milijuna kuna za ulaganja u imovinu kojom su se koristili.

Ukupne tražbine oko 1,4 milijuna kuna


U tom slučaju, budući da su kamate narasle, ukupne su tražbine oko 1,4 milijuna kuna. Očekujemo da će sudionici nagodbe s Državnim uredom sklopiti sporazum zajedno s oštećenikom Petrom Kunićem, dodala je odvjetnica. Miladin Slaviček

Na pitanje znači li to da će država namiriti Petrovića, a ne Kunić, odgovorila je kako očekuje da će država namiriti njezina klijenta, to prije što je na ročištu bila predstavnica Općinskoga državnog odvjetništva Gordana Račić, koja je "potvrdila mogućnost da se u roku od mjesec dana postigne mirno rješenje tog spora". Također je rekla kako joj nije poznato zašto je država do posljednjeg trenutka čekala za nagodbu jer ona svaki put, iako joj to nije obveza, svojim radnjama obavijesti Državni ured.

"Pozivamo ih da preuzmu svoju obvezu koja je određena Zakonom o područjima posebne državne skrbi, ali dosad od države nikada nismo dobili pisane odgovore. Moj je klijent umro 2011. godine od moždanog udara, a cijeli ovaj slučaj je i pridonio takvom završetku. Željko Petrović želi samo ili ovrhom kuće ili od naknade države riješiti sve sporove i sve dugove koje je naslijedio od oca", rekla je Jadranka Miladin-Slaviček.

Na ročištu su, osim mnogobrojnih novinara, bili i zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu Siniša Ljubojević i načelnik Općine Krnjaka Dejan Mihajlović. Siniša Ljubojević rekao je novinarima kako se čini da će država konačno postupiti po odluci Vlade RH Jadranke Kosor jer je država ta koja privremenim korisnicima treba platiti odštetu.

Bez zainteresiranih kupaca

Država je ta koja je dopustila da netko neovlašteno ulaže u kuće, rekao ja Ljubojević i dodao kako se nada da će se to sada konačno riješiti tako da privremenim korisnicima država, a ne vlasnici, treba platiti odštetu.

Sudac Josip Štrucer upitao je prije nego što je odgodio ročište je li u sudnici netko od zainteresiranih kupaca. Budući da se nitko nije javio, niti je sud dobio potrebnu jamčevinu, dražba se danas ne bi održala ni da Državni ured nije predložio odgodu.

To znači da bi na sljedećoj dražbi - ne postigne li se mirno rješenje spora u trideset dana - prodajna cijena bila najmanje dvije trećine procijenjene vrijednosti od 1,3 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.