Objavljen Putinov plan za povratak konzervativizma u ključne članice EU

Foto: Hina

NJEMAČKI Bild javlja o dokumentu s nazivom "Putin: Novi vođa međunarodnog konzervativizma" u kojem moskovski Centar za stratešku komunikaciju iznosi plan za ostvarivanje utjecaja u ključnim članicama Europske unije.

Autori dokumenta ističu da se stranka Alternativa za Njemačku (AfD) financira zlatom i Kremlj savjetuje da ponudi vlastite zalihe uz gubitak kako bi odobrovoljila njene članove i potaknula raspravu o "vrijednostima ruskog svjetonazora".

AfD je od listopada prodao zlata u vrijednosti od oko 3 milijuna eura, uz minimalni profit ali uspješan utjecaj na biračko tijelo.

"Trojanski konj"

Dokument kao ponajbolji način za ostvarivanje utjecaja u stranci navodi njezinog potpredsjednika Alexandera Gaulanda koji je u ožujku javno osuđivao uvođenje europskih sankcija Rusiji.

Gauland je u rujnu bio poseban gost ruskog veleposlanika u Berlinu, a prošle subote je sudjelovao na proruskoj konferenciji zajedno s Putinovim povjerenikom i predsjednikom Ruskih željeznica Vladimirom Jakuninom.

Putinovi stručnjaci također sugeriraju ponavljanje strategije s davanjem zajmova konzervativnim političkim strankama, što se pokazalo uspješnim u Francuskoj.

"Rusija se osjeća izoliranom," komentirao je Christian Wipperfürth iz DGAP think-tanka za Local."Mnogo toga se promijenilo u zapadnoj i centralnoj Europi u posljednjih 20 godina, a Putin i Rusi to ne razumiju".

"Rusija se vraća svom instinktivnom konzervativizmu, kao što je to bilo u stoljeću prije Prvog svjetskog rata," ocjenjuje Wipperfürth.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.