"Objava poreznih dužnika nije stup srama": Linić se ove godine nada nuli, a u idućoj rastu BDP-a za 1,8 posto

VLADA je na današnjoj sjednici predstavila smjernice ekonomske i fiskalne politike od 2013. do 2015. godine.

"Za ekonomski oporavak i rast nužno je ubrzavanje i intenziviranje strukturnih reformi"

"Dosadašnji model ekonomskog rasta temeljen na rastu osobne potrošnje je iscrpljen, potreban je prelazak na model rasta koji će se temeljiti na ulaganju u produktivne sektore i rastu proizvodnje", istaknuo je ministar financija Slavko Linić te dodao: "Nastavak provođenja fiskalne konsolidacije i poštivanje zakona o fiskalnoj odgovornosti su nužni, a predviđaju značajno smanjenje proračunskih rashoda. Uz fiskalnu konsolidaciju za ekonomski oporavak i rast nužno je ubrzavanje i intenziviranje strukturnih reformi".

Borba za ostanak "na nuli"

U 2012. godini očekuje se stagnacija BDP-a, a Linić se osvrnuo i na rast u iduće tri godine. "Ocjenjujemo da je bitka za postizanje nultog rasta do kraja godine nešto što možemo ostvariti ako zaista nadoknadimo zaostatke ulaganja u javnim trgovačkim društvima. Za iduće tri godine, naša predviđanja su da bi u 2013. godini mogli imati rast od 1,8 posto, a u 2014. i 2015. tri do tri i pol posto", naglasio je Linić.

Grčić: Cilj Vlade je sustav učiniti pravednim i stimulativnim

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić govorio je o prijedlogu praćenja ključnih strukturnih mjera i zaključio cilj Vlade: "S jedne strane sustav učiniti pravednim, a s druge strane, učiniti ga stumulativnim. Oni koji moraju plaćati poreze, te poreze zaista i trebaju platiti, ali oni porezi koji se prikupe, ostvarit će zapravo prostor za daljnje rasterećenje gospodarstva", istaknuo je Grčić.

"Objava poreznih dužnika nije stup srama, nego naprosto podsjetnik na obavezu ispunjavanja obaveze"

Premijer Zoran Milanović se pak osvrnuo na listu poreznih dužnika. "Moramo uvesti disciplinu i uvodimo je, reda mora biti i to ne na riječima nego na djelima i tu stvari idu dobra. Objava poreznih dužnika nije stup srama, nego naprosto podsjetnik na obavezu ispunjavanja obaveze", poručio je premijer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.