Obilježava se Dan narcisa: Od raka dojke godišnje oboli 2500 Hrvatica

Foto: Mario Todorić/Cropix

UDRUGA žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja 'Sve za nju' obilježava Dan narcisa.

"Dijelit ćemo različite informativne letke, vezano za rak dojke, u kojima piše kako ga možete prevenirati, otkriti na vrijeme kao i koje su sve mogućnosti liječenja", poručuje Voditeljica ureda udruge Sve za nju Jana Dusper. Ističe kako godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2.500 žena i premine oko 1.000, što je otprilike 3 žene dnevno.

"Što se tiče liječenja mi ni malo ne zaostajemo za zapadnim standardima. Ono što je zabrinjavajuća brojka je odaziv na različite preventivne programe screeninga. Tu smo na žalost malo podbacili", zaključila je Dusper.Zbog toga je poručila svim ženama da se kontroliraju kod liječnika jer im to može spasiti život.

Prema podacima udruge Europa Donna iz 2008. godine, jedna od 10 žena oboljet će od raka dojke. Godišnje ih od te smrtonosne bolesti umre oko 140 tisuća. Ni Hrvatska nažalost nije izuzetak. Godišnje ih oboli oko 2.500 tisuće, a tisuću ih umre. Kako bi pomogli oboljelim ženama, pokrenuta je akcija 'Darujmo ružičasti život', čiji je cilj kupnja linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, uređaja za jednokratno zračenje. Budući da uređaj stoji 700 tisuća eura, do kraja godine otvoren je humanitarni telefon 060 81 00, na koji možete donirati sredstva. Dio novca prikupljen je i današnjom prodajom narcisa, koju je došao podržati i predsjednik Ivo Josipović.

"Društvo apsolutno mora prepoznati problem raka dojke, mora raditi na prevenciji te, naravno, na pomoći aoboljelim ženama. Sve bolji uspjesi na planu borbe protiv raka dojke pokazuju da napori koji se čine nisu uzaludni", rekao je Josipović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.