Obama pomaže Jordanu i jača pritisak na sirijski režim

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama objavio je kako obnavlja američku pomoć jordanskome kralju Abdullahu čija zemlja trpi zbog sirijskoga građanskog rata, te da razmatra i nove načine da izvrši pritisak na vladu sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada.

Obama i Abdullah razgovarali su u odmaralištu Sunnylandsu, imanju pokojnoga filantropa Waltera Annenberga u Rancho Mirageu u kalifornijskoj pustinji. Sirijski građanski rat bio je glavna tema razgovora, a Obama je novinarima rekao kako ne očekuje skori završetak sukoba, ali da će "se morati odmah poduzeti neki koraci kako bi se ostvarila humanitarna pomoć."

"Neki će koraci biti odmah oduzeti kako bismo ostvarili snažniji pritisak na Asadov režim. Nastavit ćemo surađivati s svim zainteresiranim stranama kako bi se postiglo diplomatsko rješenje", rekao je Obama. Nije rekao koji su to koraci, ali državni tajnik John Kerry prije je u Aziji objavio da se raspravlja o cijelome nizu novih opcija.

Jordan je pod snažnim pritiskom jer je ondje šesto tisuća sirijskih izbjeglica, a suočen je i s drugim gospodarskim problemima, pa je Obama objavio da će tom američkom savezniku pružiti kreditna jamstva u vrijednosti od milijardu dolara. Jordan je jedan od najvažnijih američkih saveznika na Bliskome istoku i uz Egipat jedina arapska država koja je s Izraelom potpisala mirovni ugovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.