Obama: Banke su se kockale jer su znale da će pogreške platiti porezni obveznici

Foto: White House/Pete Souza

HIPOTEKARNI krediti i pucanje balona nekretnina ljuta su rana američke ekonomije. Predsjednik Barack Obama, kako bi spriječio ponavljanje scenarija iz 2008, traži hitne reforme na tim poljima, javlja Al Jazeera.

Ali, sa duboko podijeljenim Kongresom - to je lakše reći, nego sprovesti u djelo.
 
Vrijeme je da privatni kreditori preuzmu najveći rizik kad je riječ o hipotekarnim kreditima, a ne porezni obveznici, smatra Obama.
 
Kolapsom tržišta nekretnina 2008. godine kolabirala su dva državna hipotekarna kreditora Fannie Mae i Freddie Mac.
 
Predugo su banke zarađivale na hipotekama, da bi građani plaćali njihovo spašavanje
 
Država je u njih morala upumpati 187 milijardi dolara kako bi ih spasila od bankrota. To se više ne smije desiti, kaže američki predsjednik.
 
"Predugo je ovim kompanijama dopuštano da ostvaruju ogromne zarade kupujući hipoteke. To su radili jer su znali da će, ako i pogriješe u procjeni, porezni obveznici odriješiti kesu i platiti za to. Bilo je pogrešno kockati se s tim“, ističe Obama.
 
Osim što treba preuzeti rizik, Obama od privatnog sektora traži i obećanje da će građanima omogućiti pristup hipotekarnim kreditima na 30 godina po fiksnim kamatama.
 
No, država se neće potpuno povući iz ovog posla.  Svojim programima nastavit će pomagati građanima pri kupnji kuća ili refinanciranju hipoteke.
 
"Pomogli smo milijunima Amerikanaca sa prosječno 3.000 dolara godišnje za refinanciranje kredita po nižim kamatama i pomoći ćemo vlasnicima kuća da ostanu u svojim domovima“, rekao je Obama.
 
No, da li je to baš tako? Program pomoći za reprogram hipoteka o kojem Obama govori pomogao je svega 1,2 milijuna Amerikanaca. Dvadeset i šest posto ih je ipak je ostalo bez svog doma.
 
Također, od raspoloživih 7,6 milijardi dolara federalnog novca odobrenog u ove svrhe potrošeno je svega 2,7 milijardi.
 
Cijene nekretnina ne rastu
 
Polovica vlasnika kuća u okrugu Prince George's je u velikim problemima jer duguju stotine tisuća dolara.
 
Ako neko želi prodati kuću kako bi vratio dugove, teško da će u tome uspjeti, jer o cijeni po kojoj su je kupili mogu samo sanjati.
 
Cijene nekretnina u SAD-u od 2008. pale su i za 60 posto. Tržište se oporavlja, ali cijene slabo rastu.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.