Novinarka "Dela" pred sudom zbog objava podataka o "slovenskim neonacistima"

Ilustracija: Shutterstock

PRED SUDOM u Ljubljani danas je započelo suđenje jednoj novinarki "Dela" i bivšem direktoru državne obavještajne službe, a državno odvjetništvo ih tereti da su štetili sigurnosti države, nakon što su se osjetljivi podaci o navodnom djelovanju ekstremističkih političkih skupina u Sloveniji pojavili u medijima krajem 2011. i početkom 2012. godine.

Optužena novinarka "Dela" Anuška Delić negirala je pred sudom navode iz optužnice prema kojima je podatke za seriju svojih članaka o desnom ektremizmu koje je tada objavio vodeći slovenski dnevnik dobila na protupravan način, uvidom u službene dokumente obavještajne agencije SOVA. Rekla je kako je do tih podataka došla uobičajenim, klasičnim novinarskim metodama, ali da ne želi otkriti svoje novinarske izvore.

Po njenim je riječima protiv nje pokrenut "groteskni" sudski proces koji je politički motiviran jer je tijekom svog novinarskog istraživanja o aktivnostima "slovenskih neonacista" došla do zaključka da se takvo djelovanje minorizira iako se njegovi pojedini pripadnici "infiltriraju" u vojsku i policiju preko jedne političke stranke.

"Neonacistička organizacija privlači mlade pod firmom "lažnog domoljublja"!"

Slovenija nije imala hrabrosti da zabrani djelovanje slovenskog ogranka međunarodne udruge Blood&Honour iako je to desna i ekstremistička, čak i "neonacistička" organizacija, budući da negira holokaust i zagovara supremaciju bijele rase, a posebno je opasna jer u svoje redove privlači mlade ljude koje se regrutira pod firmom "lažnog domoljublja", kazala je.


O toj je temi, kako je navela, pisala u vrijeme masakra koji je u Norveškoj počinio ekstremist Breivik, a u Sloveniji je otkrila da veze s organizacijom Blood&Honour ima jedna politička stranka.

Novinarka Delić tvrdi da je prijavu protiv nje i bivšeg direktora obavještajne agencije SOVA Sebastjana Selana podnio Selanov nasljednik na mjestu direktora agencije, Damir Crnčec, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše nakon što je Janša 2012. postao premijerom.

S jakim aluzijama upravo na Janšu, Delić je ustvrdila da u slovenskoj politici djeluje jedna politička stranka kojoj desni ekstremizam nije stran, pa preko slovenskog ogranka organizacije Blood&Honour regrutira svoje buduće članove koje prije toga upisuje u svoju omladinsku udrugu "Tukaj je Slovenija", pod firmom domoljublja koje privlači mlade ljude.

Odvjetnici traže da se ispita i Pahora i Tuerka

Optuženi Selan, bivši direktor obavještajne agencije, izjavio je da se ne osjeća krivim i da je u medije informacija o izvještaju te ustanove o desnom ekstremizmu mogla doći i iz drugih izvora, a ne nužno uvidom u službene dokumente.

Suđenje će se nastaviti, a odvjetnici optuženih Delić i Selana zahtijevali su da se na idućim ročištima ispitaju i bivši najviši državni dužnosnici, uključujući nekadašnjeg predsjednika države Danila Tuerka i bivšeg premijera Boruta Pahora koji su imali uvid u tajne spise SOVA-e o desnom ekstremizmu.

Inače, uz suđenje novinarki i bivšem šefu državne obavještajne službe kazneni postupak vodi se i protiv nepoznate osobe u obavještajnoj agenciji koja je prema optužnici omogućila da se tajni podaci pojave u javnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.