Novi izbori na srednjodalmatinskim otocima: Nakon Milne, SDP izgubio i Grad Hvar

Foto: Shutterstock

SDP JE nakon Milne na zapadu Brača, izgubio još jednu značajnu utvrdu, a to je Grad Hvar. Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, nije prošao proračun za 2015. godinu gradonačelnika Rina Budrovića pa će Hvarani u nove izbore.

Budrović je, baš kao i njegov kolega iz Milne Frane Lozić, naslutio da će biti problema sa izglasavanjem proračuna pa je prijedlog povukao prije desetak dana.

Ta odgoda neizbježnog nije, međutim, bila dovoljna ni Loziću, a ni Budroviću da skupne potrebnu potporu te izbjegnu nove izbore.

SDP se novih izbora ne boji

U SDP-u se, kako čujemo, izbora ne boje. To možda ni ne čudi jer je i u jednoj i u drugoj sredini, Ivo Josipović prije dva dana dobio gotovo 50-postotnu podršku, no lokalni izbori sasvim su druga priča i birači mogu kazniti partiju ukoliko ne pronađe dobrog kandidata.

Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Hvara nije potrajala ni 20 minuta. Budrović je na glasanju za proračun dobio tek podršku SDP-ovih vijećnika, dok su ostali, ili bili protiv, ili su bili suzdržani, što mu dođe na isto.

Leđa su Budroviću okrenuli vijećnici Katije Zaninović Dawnay sa Liste Za ponos mista, koji su zadnjih godinu dana u oporbi. Nisu mogli podržati novi proračun jer nisu realizirali svoje programe pa žele ostati vjerodostojni.

"Tko se mača laća, od mača i gine"

Sjednicu je inače obilježio vrlo emotivni govor Stipe Jeličića, vijećnika s Liste Dica s Pjace bivšeg gradonačelnika Pjerina Bebića. Podsjetio se kako je prije dvije i pol godine rušena vlast Bebića, no tada se nije moralo na nove izbore i za gradonačelnika, već je samo raspušteno Gradsko vijeće.

"Opraštam kao sportaš, a neki od vas bili ste protiv funkcioniranja gradske vlasti. Započeli ste krizu na nagovor predsjednika Gradskog vijeća s jednim mandatom. Ne želim da postanemo grad slučaj i da vlast živi od proračuna do proračuna. Napuštam sjednicu da vam pokažem kako nije lako kada vas odbacuju bez valjanog razloga. Tko se od mača laća, od mača i gine. Doviđenja, a ne zbogom. Odlazim uz drugarski pozdrav iz okna. Sretno", bio je vrlo nadahnut Jeličić.

Bivši gradonačelnik apelirao na vijećnike, ali bez uspjeha: Nemojte da postanemo grad slučaj

Bivši hvarski gradonačelnik Milan Lakoš, danas voditelj službe za kulturu i sport u Gradu Hvaru, zamolio je uoči glasanja, doduše bezuspješno, da se skupe glasovi za proračun kako bi Hvar izbjegao još jednog povjerenika.

"Grešaka možda ima, ali kriminalaca nema. Izbori nisu daleko, imamo priliku da Grad izađe iz ove krize", nadao se Lakoš, no brzo su ga razuvjerili vijećnici.

Budrović: Bit će teško ljudima objasniti što nije valjalo

Gradonačelnik Budrović podsjetio je kako su lani svi bili za proračun, jer je prihvatio sve amandmane, a ove godine uopće nije bilo amandmana pa je zaključio da je stav vijećnika da ga ruše po svaku cijenu, što je dakako legitimno, ali njemu svakako ne i po volji.

"Moramo biti svjesni da idemo u nove izbore. Ljudima će teško biti objasniti što nije valjalo u ovoj gradskoj vlasti u ovih godinu i pol dana. Vratili smo puno dugova, radi se u svim kvartovima, prijavljuju projekti za povlačenje sredstava iz EU fondova. Mnogi su ogorčeni ovakvim raspletom, brojni će projekti stati, izgubit ćemo cijelu godinu...", nabrajao je Budrović, ali vijećnike ipak nije uspio slomiti.

Neusvojeni proračun predložen je u iznosu od gotovo 37 milijuna kuna na prihodovnoj strani te 46 milijuna na rashodovnoj strani. Razlika od gotovo 10 milijuna kuna mislila se namiriti iz viškova od prethodnih godina. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.