Nove poplave u Gračanici: Za 15 minuta dva naselja pod vodom

Foto: FAH

BOSNA I HERCEGOVINA i dalje se teško nosi s poplavama. Kiša koja je jučer padala na sjeveroistoku BiH, uzrokovala je nove poplave, prenosi Dnevni avaz.

U naselju Orahovica kod Gračanice, oko 17.30 sati došlo je plavljenja naselja Orahovica i Donja Orahovica. U samo 15 minuta ova dva naselja je poplavila Moranjačka rijeka, koja u ovaj dio dolazi iz pravca Srebrenika kao pritoka rijeke Spreče.

Mještani Orahovice kažu da je brdski dio zadesio prolom oblaka i da se sva voda slila prema ravničarskom dijelu naselja. Prema njihovim riječima, u samo nekoliko minuta poplavljeni su prvi katovi kuća, a nivo vode je iznosio i do 120 cm. Mulj i nanosi blata su veliki su preko 20 cm, prenosi Avaz.

Ovaj dio Gračanice bio je potopljen 15. i 16. svibnja izlijevanjem rijeke Spreče. Prema pisanju bosanskih medija, štete od današnje poplave za stanovnike ovog kraja su još veće i nenadoknadive jer većina stanovništva živi od poljoprivrede.

U Bosanskoj Posavini i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

Za područje Bosanske Posavine i u nedjelju vrijedi stanje izvanredne zaštite od poplava, izvjestila je bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje rijeke Save.

U redovitom izvješću ove agencije navodi se kako vodostaj Save i dalje opada pa je u protekla 24 sata niži do 27 centimetara.


Voda se i dalje sporo povlači iz poplavljenih područja što posebice vrijedi za općine Bosanski Šamac, Odžak, Domaljevac i Orašje.

Veliki broj osoba, uglavnom starijih te žena i djeca i dalje su u centrima za kolektivni smještaj gdje su evakuirani nakon prošlotjednih poplava, a potrebna im je hrana i lijekovi kao i medicinska skrb.

Iz službi civilne zaštite i općinskih kriznih stožera u Bosanskoj posavini podjećaju na povećane opasnosti od zaraza uslijed naglog porasta temperature zraka te najezde komaraca.

Za sada nema naznaka pojave epidemija.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.