Nobelovac Krugman: Možda sam precijenio kompetentnost grčke vlade

Foto: Adris

NOBELOVAC Paul Krugman, jedan od najglasnijih kritičara mjera štednje, koji je pozivao Grke da na referendumu odbiju zahtjeve vjerovnika, očito je razočaran ponašanjem vlade Aleksisa Ciprasa .

U intervjuu za CNN u kojem je govorio o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone, i posljedicama koje bi takav razvoj događaja mogao ostaviti na Europsku uniju, Krugman je rekao da je pretpostavljao da Grčka ima plan za napuštanje eura, te da je precijenio kompetentnost grčke Vlade.

"Nije mi palo na pamet da bi mogli zauzeti stav, bez plana u slučaju nepredviđenih okolnosti... nevjerojatno - mislili su da mogu zahtijevati bolje uvjete bez ikakvog rezervnog plana. To je sigurno bio šok. Iako, situacija je bila beznadna u svakom slučaju, jer i prijašnji uvjeti koji su im bili postavljeni, bili su neodrživi. Mislim, novi uvjeti su još gori, ali ni prethodne mjere koje su im bile ponuđene ne bi funkcionirale: Tako da sam možda precijenio kompetentnost grčke vlade", rekao je za CNN Krugman.

Što se tiče izlaska Grčke iz eurozone, Krugman smatra da ta opcija nije isključena, ali da bi to imalo veliki utjecaj na budućnost Europe.

"Ne mogu biti potpuno siguran, ali... ili će oni (Grčka) dobiti velike olakšice u otplati duga, ili će morati napustiti eurozonu. Izlazak grčke iz eurozone imao bi velike implikacije na budućnost europskog projekta. Ako bi Grčka nakon izlaska iz eurozone doživjela oporavak, što vjerojatno bi, to bi bilo veliko ohrabrenje svim kritičarima eura", kaže Krugman.

Iako mnogi smatraju da je grčka kriza gotova, Krugman je uvjeren da se zapravo ništa nije promijenilo.

"Ništa se nije promijenilo u strategiji, koja se i dalje samo svodi na 'rezanja'. Jedino što smo možda dobili - a i u to nisam siguran - jest kratka pauza", smatra Krugman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.