Nobelovac Krugman: Grci bi na referendumu trebali glasati protiv mjera štednje

Foto: Hina

NOBELOVAC Paul Krugman pozvao je grčke birače da na referendumu na kojem se odlučuje o sudbini Grčke u eurozoni glasaju protiv prihvaćanja zahtjeva međunarodnih kreditora.

Krugman je na svom blogu objavio tekst u kojem tvrdi da bi prihvaćanje zahtjeva međunarodnih kreditora samo očuvalo nefunkcionalne mjere štednje koje su u Grčkoj na snazi posljednjih pet godina.

U tom slučaju, smatra Krugman, bilo bi bolje da Grčka napusti euro, ponovno uvede drahmu i jednostavno pokuša prebroditi ekonomsku nestabilnost koja bi nakon toga nastala.

"Devalvacija ne može stvoriti mnogo veći kaos nego što je sada, a utrla bi put oporavku, kao što se to već dogodilo ranije u mnogim slučajevima", napisao je Krugman.

Krugman upozorava i na političke implikacije pristajanja na zahtjeve međunarodnih kreditora.Naime, kada bi birači na referendumu prihvatili mjere štednje, to bi uzdrmalo sadašnju vladu.

Trojka ultimatumom želi srušiti Ciprasovu vladu

Kada je u siječnju ove godine Syriza dobila izbore, bio je to snažan znak da birači, nakon pet godine, više nisu spremni podnositi teret štednje nametnut od strane Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Europske unije.

Kada bi sada birači prihvatili zahtjeve međunarodnih kreditora, to bi bilo u potpunoj suprotnosti od onog zbog čega je Syriza dobila izbore i mandat za sastavljanje Vlade.

"Trojka (MMF, EU i ECB) postupili su suprotno od Corleonea - dali su Ciprasu ponudu koju ne može prihvatiti, a vjerojatno su to učinili svjesno", napisao je Krugman.

"Ultimatum je zapravo bio usmjeren na to da se smijeni grčka Vlada. I čak i ako ne volite Syrizu, to je uznemirujuće za svakoga tko vjeruje u europske ideale."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.