Njemica optužena za suučesništvo u ubojstvu 260.000 ljudi

Ilustracija: xiquinhosilva/Flickr

ŽENA u Njemačkoj koja je radila u Auschwitzu optužena je za suučesništvo u ubojstvu najmanje 260.000 Židova tijekom Drugom svjetsko rata, javlja DPA.

Žena, koja je radila kao telegraf u zloglasnom kampu, danas ima 91 godinu, a suditi će joj se na sudu za maloljetnike jer je u vrijeme navodnih zločina imala manje od 21 godinu.

O početku procesa će odlučiti sud u gradu na sjeveru Njemačke Kielu, uzimajući u obzir prirodu optužbi i zdravstveno stanje optužene, rekao je glavni tužitelj Heinz Dollel za DPA.

Tužitelj nije imenovao ženu, ali je rekao da je pripadala jedinici sastavljenoj isključivo od žena koja je pomagala nacistima u koncentracijskim logorima. Optužnica se odnosi na razdoblje od travnja do srpnja 1944. godine kad je u plinskim komorama Auschwitz-Birkenaua ubijen velik broj mađarskih Židova, navodi Guardian.

U srpnju ove godine zbog slične je optužnice o suučesništvu u ubojstvu 300,000 ljudi osuđen Oskar Groening koji služi zatvorsku kaznu od četiri godine.  

> "Računovođa Auschwitza" osuđen na četiri godine zatvora

U Auschwitz je između 1940. i 1945. godine ubijeno oko 1.1 milijun ljudi, uglavnom europskih Židova. Zatočenike su pred kraj rata oslobodili Sovjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.