Njemački novinar Ciprasu: Jeste li lingvist ili političar?

Foto: Hina

GRČKI premijer je u intervjuu za Spiegel porazgovarao o planiranim reformama, polarizirajućem utjecaju njegove vlade na Europsku uniji i mogućim rješenjima za dužničku krizu.

Kako piše njemački tjednik, Cipras je tijekom razgovora odisao samopouzdanjem i djelovao opušteno dok je objašnjavao da je grčki dug prije "programa iskupljenja" iznosio 129 posto BDP-a, a danas iznosi 176 posto.

"Bez obzira s koje strane gledali, nije moguće servisirati taj dug. Ali postoje različiti pristupi s kojima se može riješiti problem: kroz otpis dijela duga, njegovo restrukturiranje ili putem obveznica koje su povezane s gospodarskim rastom. Najbitnija je jedna stvar, rješavanje istinskog problema s mjerama štednje koje su povećale dug".

Njemački novinar pitao ga je - je li lingvist ili političar? Premijer je odbacio sugestiju da je vješt s riječima zato što je Trojku (Europsku komisiju, Europsku središnju banku i Međunarodni monetarni fond) kod kuće počeo nazivati riječju "institucije" jer je "odbacio Trojku".

"To nije pitanje terminologije. To ima veze s jezgrom problema. Svaka zemlja u Europi mora raditi zajedno s tim institucijama. Ali to je nešto potpuno drugačije od Trojke koja nikom nije odgovorna. Njezini dužnosnici su dolazili u Grčku da bi proveli striktno nadgledanje. Mi sad ponovno direktno razgovaramo s tim institucijama. Europe je postala demokratskija zahvaljujući toj promjeni," kaže Cipras i ističe da je razlika u tome što bi prijašnjoj grčkoj vladi stigao mail u kojem se izričito traže pojedine  mjere, dok njegova vlada sama odlučuje što će poduzeti.

Mi ne želimo novac posuđivati zauvijek


Odgovarajući na pitanja o "programu iskupljenja" (bailout) Cipras je rekao da ne voli tu riječ i da je Grčkoj potrebna "financijska pomoć" dok ne povrati "povjerenje tržišta kapitala".

"Gledajte, ovdje nije riječ o filantropiji za Grčku. Riječ je o zajedničkoj odgovornosti i europskoj solidarnosti. Ako Grčka ne može servisirati dug, to ima utjecaja i na naše partnere. Stoga je potrebna zaštitna mreža i stvaranje uvjeta u kojima ćemo se tržištu kapitala vratiti što je prije moguće. To se ne može postići u paru s programom koji nas je doveo u situaciju socijalnog jada i nemoći; nama treba program koji potiče rast.

Neki ljudi vjeruju da će se investicije potaknuti ako nastavimo smanjivati cijenu rada. Ali mi smo je već smanjili za 40 posto, a da to nije rezultiralo s gotovo nikakvim novim investicijama. Cilj novca koji je došao u Grčku je bio spas banaka – to nije riješilo probleme s likvidnošću. Mi ne želimo novac posuđivati zauvijek; mi želimo izaći iz ovog skučenog mjesta, ali se možemo obvezati samo na one mjere koje ćemo moći primijeniti," rekao je Cipras i otkrio da je u izradi nacrt zakona koji će Grcima omogućiti da porezne i druge dugove vrate obročnim plaćanjem koje se može rastegnuti do 100 mjeseci.

Premijer je na pitanje je li istina da je od ministra financija Varoufakisa zatražio da daje manje intervjua odgovorio da je takav  zahtjev upućen svim članovima vlade.
 
Cipras je rekao i da izlazak Grčke iz eurozone ne dolazi u obzir. "Ja odbacujem Grexit jer volim Europu. Ja vjerujem da je eurozona poput pulovera, kad se počinje rasplitati, to se više ne može zaustaviti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.