Njemačka tajna služba špijunirala za američki NSA

Screenshot: Bild

NJEMAČKA vlada je optužena za laganje parlamentu nakon što je prošlog tjedna otkriveno da je ured kancelarke Merkel znao da njemački obavještajci provode ekonomsku špijunažu, služeći kao produžena ruka Amerikancima.

"Mi nemamo nikakvih saznanja o navodnoj ekonomskoj špijunaži koju provodi NSA i druge američke agencije u drugim zemljama," napisalo je ministarstvo unutarnjih poslova 14. travnja u odgovoru na pitanje koje je postavila oporbena Lijeva stranka (Linke).

Izjavu ministarstva su, prema običaju, potpisali svi članovi vlade.

Usprkos tvrdnjama, njemački mediji su prošlog tjedna otkrili da su agenti obavještajne službe (BND) aktivno špijunirali njemačke i europske tvrtke i informacije slali NSA. Prema navodima u tisku, dužnosnici u uredu kancelarke Merkel koji je odgovoran za nadgledanje BND-a su znali da se provodi špijuniranje, ali ga nisu zaustavili.

Kancelarka je već 2010. godine znala da se provodi špijuniranje europskih tvrtki, uključujući proizvođače oružja EADS i Eurocopter koji su kasnije objedinjeni u Airbus.

NSA je BND-u predala e-mail adrese, brojeve telefona i druge informacije o zaposlenima u tvrtkama od interesa, nakon čega su njemački obavještajci nadzirali njihove komunikacije.

Ured kancelarke Merkel sada "provjera jesu li odgovori zastupnicima u parlamentu bili potpuno valjani".

Zastupnik zelenih i član Vijeća za istragu NSA Konstantin von Notz u razgovoru za Local kaže da bi Njemačka trebala "preispitati" rad svojih obavještajnih agencija.

"Mi ne tražimo kolektivnu ostavku, ali se čini da je pitanje uistinu pogrešno odgovoreno. Čini se da se špijunaža provodila dugo vremena i da mi i BND moramo otkriti tko je odgovoran," rekao je von Notz.  

Oštriju osudu je ponudio zastupnik Jan Korte iz stranke Linke koji je u srijedu za Der Spiegel rekao da je odgovor vlade od 14. travnja "jasna i očita laž". "Ja ne bih vjerovao jednu riječ vladi kad je riječ o špijuniranju".

Najveći kritiku pak trpi ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière kojeg se smatra odgovornim za rad BND-a. Maizière je u jučerašnjem izdanju Bilda žestoko prozvan "zbog bijelih i crnih laži", a vijest je ilustrirana slikom ministra s nosom Pinokija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.