Njemačka reagirala na Lukašenkov homofobni ispad: Napokon je sam sebe nazvao diktatorom

NJEMAČKA vlada odgovorila je na izjavu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je danas izjavio da je "bolje biti diktator nego gay", što se protumačilo kao provokacija upućena njemačkom ministru vanjskih poslova Guidu Westerwelleu.

Podsjećamo, Westerwelle je pred političarima Europske unije u nedjelju Lukašenka nazvao "posljednjim europskim diktatorom", na što mu je bjeloruski predsjednik odgovorio ističući njegovo seksualno opredjeljenje. Guido Westerwelle je prvi njemački ministar koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, a Lukašenko je više puta u javnosti diskriminirao upravo tu skupinu.

"Nažalost, ovi komentari govore za sebe. Govore mnogo o mentalnom sklopu osobe koja ih je izrekla", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andreas Peschke.

Podsjećamo, čelnici EU-a su u petak pozvali na uvođenje novih mjera kojima bi se izvršio diplomatski pritisak na Lukašenka koji je u Bjelorusiji na vlasti od 1994.

"Lukašenkov komentar, nažalost, vrlo jasno pokazuje koje stajalište ima prema osnovnim ljudskim pravima. Zanimljivo je da se Lukašenko sada i sam počeo nazivati diktatorom", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.