Ništa od bankrota, barem zasad: Grčka postigla dogovor s privatnim kreditorima!

GRČKA vlada  jutros je potvrdila da je osigurala dovoljnu potporu svojih privatnih vjerovnika za zamjenu obveznica, nužnu da bi se izbjegao bankrot.

Prema tvrdnjama grčkog ministarstva financija, 85,8 posto vjerovnika koji potpadaju pod grčke zakone pristalo je na ponudu vlade. Podsjetimo, Ateni je trebao "odaziv" od 75 posto kreditora da bi se dogovor mogao isposlovati.

Još jučer ujutro stvari nisu izgledale dobro, jer se govorilo o potpori 40-60 posto vjerovnika, ali očito je da su apetiti padali kako je vrijeme prolazilo, a pritisak rastao, te su na kraju mnogi bilo primorani uzeti što god se je nudilo.

A pristali su na značajne gubitke. Dosadašnjim je dogovorom pokriveno 172 milijarde eura, a vjerovnici su pristali na otpis 74 posto duga. Grčka se nadala kako će 90 posto vjerovnika, koji spadaju pod njene zakone, pristati na ukupan otpis od 53,3 posto, ali na razini duga od 206 milijardi eura.

To nisu uspjeli postići, ali s obzirom na to da je 75-postotna participacija bila dovoljna da se aktivira takozvana klauzula kolektivnog ugovora, dogovor se može smatrati postignutim, a bankrot barem zasad izbjegnutim.

Hvala kreditorima koji su podijelili žrtvu grčkog naroda

Od onih manjinskih vjerovnika koji nisu pokriveni grčkim zakonima, samo je njih 69 posto pristalo na ponudu. Za ove strane vjerovnike rok je produžen do 23. ožujka.

"Želio bih izraziti zahvalnost i poštovanje prema svim kreditorima koji su podržali naš ambiciozan program reforme i prilagodbe i koji su podijelili žrtvu s grčkim narodom u ovom povijesnom trenutku. S podrškom službenog sektora, kao i privatnih kreditora, Grčka će nastaviti provoditi mjere potrebne za osiguranje fiskalne stabilnosti, te će se vratiti na put održivog rasta", kazao je ministar financija Evangelos Venizelos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.