Nije postignut dogovor Kijeva i Moskve u plinskom sporu

Foto: FAH

EUROPSKA unija ugostit će pregovore Rusije i Ukrajine koji za cilj imaju postizanje dogovora oko isporuka i cijene plina, čime bi se izbjegla moguća obustava plina ove zime, prenosi Deutsche Welle.

Ruski i ukrajinski ministri energetike sastat će se u utorak u Bruxellesu. U središtu razgovora nalazit će se ukrajinski golemi dug te stvaranje plana otplate.

Rusija skeptična

U međuvremenu, Moskva je već izrazila zabrinutost oko šanse da Ukrajina smogne nužna sredstva. Dok se plinska situacija ne raščisti, ne postoje nikakva jamstva o količinama plina koji bi Ukrajina trebala dobiti ove zime, a nisu specificirani ni uvjeti koji bi bili postavljeni uz takvu hipotetsku isporuku plina.

"Vrag se krije u detaljima. Ne mislim da će ruski plan uskoro biti dostavljen Ukrajini", rekao je visoki ruski državni izvor, blizak pregovorima oko plina, za Reuters.

Guenther Oettinger, europski povjerenik za energetiku, preuzet će ulogu posrednika na sastanku između dvojice ministara.

Merkel uputila apel prijateljima Ukrajine

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je saveznike Ukrajine da pomognu toj zemlji u otplati plinskog duga Rusiji, istovremeno tražeći od Kijeva veću razinu odgovornosti u plinskoj raspri.

"Tragamo za rješenjem, a ono se još ne nazire. U međuvremenu, zima dolazi", rekla je Merkel.

Europska unija dobiva trećina svoga plina od Rusije, a polovicu tog plina isporučuje joj se preko Ukrajine. Oettinger je prošloga tjedna objavio rezultate simulacije u kojoj se provjeravala europska reakcija na najgori scenarij plinskih sankcija koje bi bila nametnute Ukrajini.

Na temelju rezultata, najviše bi stradale Finska, Estonija, BiH, Srbija i Makedonija.

Bez dogovora Kijev-Moskva

Pregovori Rusije, Ukrajine i EU-a o plinskom sporu nisu u utorak u Bruxellesu urodili konačnim sporazumom, iako je ostvaren značajan napredak, a novi sastanak održat će se iduće srijede, objavila je Europska komisija.

"Postigli smo veliki napredak", rekao je europski povjerenik za energiju Günther Oettinger nakon sastanka s ukrajinskim i ruskim ministrima energije Jurijem Prodanom i Aleksanderom Novakom. "Nadamo se sporazumu iduće srijede", dodao je.

Oettinger i Novak su rekli da su dogovorili cijenu od 385 dolara za tisuću prostornih metara do ožujka. Oettinger je ocijenio da je "značajna prepreka za postizanje općeg sporazuma ukrajinsko nepodmirivanje računa za plin".

"Za pokretanje isporuka Ukrajina najprije mora platiti 1,450 milijardu dolara", precizirao je Novak i dodao da će zatim nedostajati 1,6 milijardi dolara za plaćanje avansa za isporuke u studenom i prosincu, jer ruska strana isključuje svaku isporuku plina prije plaćanja.

Ukrajina je u utorak zatražila od EU-a dodatni zajam od 2 milijarde eura, navela je ranije Europska komisija, dok Rusija traži od Kijeva 2 milijarde dolara do kraja listopada kako bi nastavila isporuke plina obustavljene u lipnju.

Taj ukrajinski zahtjev razmotrit ćemo uz konzultacije s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ukrajinskim vlastima, dodao je glasnogovornik Komisije Simon O'Connor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.