Nepravilnosti na dan izbora: Građane nerviraju SMS-ovi, izborne letke dijele djeca

Foto: Ivo Ravlić (Cropix)

JOŠ SU manje od dva sata preostala do zatvaranja birališta. Najnovije podatke o izlasku birača otkrio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin. Podaci su dojavljeni s 95,85 posto biračkih mjesta, na kojima je upisano 3.164.988 birača, što je reprezentativan uzorak. Do 16 sati je na izbore izašlo 28,84 posto birača.

"To je u odnosu na prvi krug lokalnih izbora 2013. manje za četiri posto, jer smo tada imali 32,99 posto izašlih birača, ali je više nego na lokalnim izborima 2009. kada je do 16 sati glasovalo 26,53 posto birača", rekao je Hrvatin.

Najveća je izlaznost u Ličko - senjskoj, a najmanja u Primorsko - goranskoj i Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. U Ličko - senjskoj izašlo je 41,41 posto birača, Dubrovačko - neretvanskoj 37,26 posto, Krapinsko - zagorskoj 35,37 posto. Osječko - baranjska županija je sedma, izašlo je 30,77 posto birača, u Splitsko - dalmatinskoj 30 posto, a Grad Zagreb je na 18. mjestu s 26,45  posto izašlih birača. Posljednje tri županije su Međimurska s 23,01 posto te Primorsko - goranska i Bjelovarsko - bilogorska županija, u kojima je izlaznost bila ispod 26 posto.

Od gradova najveća je izlaznost u Gospiću - 47,29 posto što je 5 460 birača, drugi je Vukovar s 38,67 posto. Najmanja je izlaznost u Rijeci, 18,7 posto. U Osijeku je glasovalo 31,78 posto, a u Splitu 30,3 posto birača.

Odaziv na izbore u gradovima i općinama s područja Zagrebačke županije do 16 sati 28,92 posto

Na glasačka mjesta na području Zagrebačke županije u drugom izbornom krugu do 16.00 sati izašlo je 28,92 posto birača. Drugi izborni krug na području Zagrebačke županije provodi se u šest gradova i sedam općina na 272 biračka mjesta, a pravo glasa ima 119.697 birača.

Izlaznost birača po gradovima Zagrebačke županije do 16:00 sati:

  • Dugo Selo  21,22%
  • Ivanić-Grad   34,19% 
  • Sveta Nedjelja 22,98% 
  • Sveti Ivan Zelina 33,59%
  • Vrbovec   28,92%
  • Zaprešić   23,95%

Izlaznost birača po općinama Zagrebačke županije do 16:00 sati:

  • Gradec   45,56%
  • Klinča Sela  32,94%
  • Kloštar Ivanić 28,12%
  • Križ   27,97%
  • Preseka  46,97%
  • Rugvica  43,58%
  • Stupnik   33,11%

GONG: Prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu

Izborna nedjelja, na temelju dojava promatrača GONG-a i građana, od prvog priopćenja u 11 sati do 15.30 sati, nastavila je protjecati u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore. Za sada je GONG-u prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.  

"Najčešće je to kršenje tako da se nagovara birače da izađu na izbore i naravno, za koga da glasaju. Isto tako, vrlo je popularno i nuditi biračima prijevoz do biračkog mjesta, nagovaranje za koga glasati, okupljanje različitih kandidata na biračkim mjestima, slanje SMS poruka", ističe Danela Žagar iz GONG-a.

To nije sve."Primili smo i poneke dojave o neprofesionalnosti rada biračkih odbora. Vodili su neslužbene evidencije birača koji su izašli na glasanje, isto to do dojavljivali strankama. To je nedopustivo ponašanje, također i kažnjivo. Tako da apeliramo na članove biračkih odbora i kandidate da poštuju izborne procedure", naglasila je Žagar.

Neprofesionalnost rada biračkih odbora, kao što je vođenje neslužbenih evidencija birača koji su izašli na glasanje zabilježeno je u Zadru, dojavljivanje strankama u Trilju, razgovor kandidata s biračkim odborom u Prozoru Donjem te glasanje birača u ime drugih u Bošnjacima.

Najčešće primjedbe građana i promatrača odnose na:

  • zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore (HDZ u Murteru, Slavonskom Brodu i Šibeniku, SDP u Zagrebu i Šibeniku, kandidat SDP-HNS-HSU-a Ivo Baldasar u Splitu, kandidat Ivica Perhoč SDP-HSU-MDS-a u Čakovcu, kandidat SDP-HSS-HSLS-SU Vedran Babić u Donjoj Kovačici i Orlovcu, HDSSB u Osijeku, kandidat HSLS-DPS-SDP-a Ivica Vrkić u Šibeniku, kandidat SDP-HNS-HSLS-a Ante Županović u Šibeniku, kandidat HDZ-a Stjepan Fosić u Molvama)
  • promidžba u neposrednoj blizini biračkog mjesta (HDZ u Kraljevcu na Sutli)
  • nuđenje prijevoza građana do biračkog mjesta (SDP u Sisku, Plaškom, Zagrebu i Splitu, HDSSB u Bilju, HSPAS u Sisku)
  • dovođenje birača na glasanje od strane kandidata (Popovača, Ivanić Grad, Sisak i Galdovo)
  • nagovaranja birača za koga glasati (Staro Petrovo Selo, Zagreb)
  • okupljanja kandidata (kandidat HNS-HSS-a Ervin Vičević u Selnici)
  • slanje sms poruka (HDZ u Labinu, Puli, Petrinji i Splitu; SDP u Donjoj Dubravi, kandidat SDP-a Rajko Ostojić u Zagrebu, kandidat Ivo Žinić HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji)
  • zvanje birača (SDP u Trnovcu Bartolovečkom, HDSSB u Belišću)
  • promidžbu na Facebooku (Akcija mladih u Delnicama, HDZ u Ivanić Gradu, kandidat HDZ-HSS-a Ernest Forjan u Koprivnici)
  • promidžbu lecima (HDZ u Svetoj Nedelji, kandidat Vjekoslav Ivanišević u Splitu, SDP u Sisku, Šibenik, HDZ u Petrinji, kandidat HSLS-HSS-SDP-BDSH-a Tomislav Paunović u Hrvatskoj Kostajnici)
  • promidžbu na reklamnim panoima (HDZ u Zaprešiću)
  • promidžba na misi (Đurđenovci)

Slijedom dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, kao što je vođenje neslužbenih evidencija birača koji su izašli na glasanje (Zadar), dojavljivanje strankama (Trilj), razgovor kandidata s biračkim odborom (Prozor Donji) te glasanje birača u ime drugih (Bošnjaci), GONG apelira na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG ističe kako drugi krug izbora promatra uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske. Također, primjedbe građani mogu uputiti e-mailom gong@gong.hr, telefonom 01 4825 444 te preko Facebooka i Twittera. GONG prima isključivo neanonimne prijave građana radi mogućnosti provjere tako da pozivamo sve kandidate i građane da u prijavama budu iskreni.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva, tako da GONG podsjeća građane da i njima dojavljuju nepravilnosti.

********

RANIJA IZVJEŠĆA DIP-a I GONG-a:

Izlaznost do 11 sati bila 11,45  posto

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva sa 97 posto biračkih mjesta izlaznost do 11 sati na drugi krug lokalnih izbora je 11,45  posto. To je pad od 2 posto u odnosu na prvi krug.

Najveća izlaznost zabilježena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (14,41%), slijedi Sisačko-moslavačka (13,61 %), a treća je Vukovarsko-srijemska županija (13,59%). Najmanji odaziv zabilježen je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (7,66%), Koprivničko-križevačkoj županiji (7,81%) i Međimurskoj županiji (9,04%). Grad Zagreb ima izlaznost od 11,27 posto što je u prosjeku izlaznosti Republike Hrvatske, otkrio je za Media servis predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.
 
"Vukovar ima najveću izlaznost 19,65 % što je doista vrlo velika izlaznost u odnosu na prosjek gradova - 11,55 posto. Sisak je drugi sa 15,81 %, pa Osijek sa 14,58 %. Najmanju izlaznost ima Koprivnica sa 6,41 % i Rijeka sa 6,91 %. Kao što znate Rijeka je i u prvom krugu imala najmanju izlaznost", rekao je Hrvatin.Izvijestio je i da nisu zabilježili veće nepravilnosti na izborni dan. Novo izvješće o izlaznosti do 16 sati DIP će objaviti u 17 sati.
 
Upozorenje GONG-a

Drugi krug lokalnih izbora održava se u 11 županija i Gradu Zagrebu, 85 gradova i 164 općine gdje nitko nije osvojio više od 50 posto glasova u prvom krugu. Birališta su otvorena od 7 sati. Jučer je GONG zabilježio niz kršenja izborne šutnje, izvijestio je Dragan Zelić.

"Evo izgleda da je to upozorenje i GONG-a, medija i izbornih povjerenstava urodilo plodom. Još je možda rano govoriti o nekoj općoj ocjeni, ali prema jutrošnjim informacijama, sadašnjem stanju i informacijama s kojima raspolažemo, izborno jutro protječe u puno boljoj atmosferi nego u prvom krugu. Puno je manje dojava nepravilnosti i kršenja izborne šutnje i nadamo se da će tako i ostati", istaknuo je Zelić.
 
"Birače smetaju SMS-ovi"
 
Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Čufar Šarić preporučuje svim izbornim sudionicima da se suzdrže od kršenja izborne šutnje kako ne bi izazvali negativne efekte kod birača.
 
"Birače zaista smeta kada na dan izborne šutnje dobivaju SMS poruke, mail poruke, letke u sandučićima, tako da ih zaista molim da se suzdrže od kršenja izborne šutnje", kazala je Čufar Šarić. Kršenje izborne šutnje kažnjava se s tri tisuće do čak pola milijuna kuna, a neke bi mogli kazniti i birači nezadovoljni što se krši zakon.
 
Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati očekuju se sat nakon toga.
 
GONG: Manji broj kršenja izborne šutnje
 
Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 11:00 sati uglavnom prolazi uz manji broj kršenja izbornog procesa od strane različitih stranaka i kandidata. Nepravilnosti je do sad, čini se, manje u odnosu na prvi krug izbora. Dojave građana i promatrača najčešće su se odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje: 
 
- zvanje i nagovaranje birača da glasaju za određenog kandidata (u općinama Miklauš i Kraljevec na Sutli; u Otočcu (nezavisni kandidat Stjepan Kostelac); u Našicama (HDSSB); u Vukovaru (SDP); Slavonskom Brodu (HDZ,HSP AS i HSLS); u Pirovcu (kandidat HSS-a Ante Šparica); u Osijeku (stožer kandidata Ivice Vrkića);
 
- prijevoz građana do biračkog mjesta (HDZ u Maloj Subotici i Petrinji);
 
- slanje sms poruka (u Općini Korenica kandidat Pero Aračić te u Dubrovniku i Gračacu)
 
- vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora i dojave strankama
 
- promidžbu na Facebooku (HDZ u Požeško-slavonskoj županiji; HSS u Novskoj)
 
- promidžbu putem plakata nedovoljno udaljenima od biračkog mjesta (Nikola Miletić kao kandidat grupe birača u općini Ražanac; SDP u Hrastelnici te HDZ u Ivanić Gradu;)
 
- promidžbu lecima (HDZ u Svetoj Nedelji, Plaškom i u Splitu; ;  Marijan Pleše, kandidat PGS-a u Delnicama; kandidat grupe birača Nikola Miletić u Općini Ražanac, čije letke dijele djeca). 
 
GONG: Ne vodite evidenciju o onima koji su glasali!
 
"GONG, koji promatra drugi krug izbora uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača apelira na kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice te podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati. Ističemo i važnost odgovornog rada biračkih odbora u zaštiti biračkog prava, naime, njihova je zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali, a što svakako trebaju prepoznati i spriječiti svi članovi, a posebno predsjednici biračkih odbora . Od medija i novinara GONG također očekuje poštivanje profesionalnih standarda prilikom izvještavanja." stoji u priopćenju GONG-a.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.