Natječaj za Turističku palaču: USKOK odbacio prijavu, opet izabran Baldasarov donator

Foto: Google Street View

SASVIM očekivano, u Gradu Splitu su ponovno odabrali tvrtku Valleus kao najboljeg ponuditelja na natječaju za 25 godina plodouživanja Turističke palače. Kao što je poznato, iza Valleusa stoji Stipe Mađor, donator Ive Baldasara u kampanji 2013. godine te član Nadzornog odbora gradske Stanouprave.

USKOK odbacio kaznenu prijavu za namještanje prvog natječaja za Turističku palaču

USKOK je, pak, prije mjesec dana donio rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za prvi natječaj iz prošle godine na kojem je također odabran Valleus, premda je ponuda F-toursa Gorana Kačunića bila izdašnija, ali je diskvalificiran zbog navodnih formalnih propusta.

Iz Grada Splita popodne su medije izvijestili kako je Valleus dao najpovoljniju ponudu sa mjesečnom naknadom od 23.104 eura, što bi u roku od 25 godina trebalo donijeti Gradu Splitu 6,9 milijuna eura. Prosječna cijena najma prostora i terase iznosi po metru četvornom 27 eura. Valleus se obavezao da će u roku od pola godine završiti radove na rekonstrukciji Turističke palače te platiti rate godinu dana unaprijed.

Neir ponudio manje od Valleusa, Translacija nije otklonila nejasnoće u ponudi

Osim Valleusa, na ponovljenom natječaju konkurirao je i Neir, koji je ponudio mjesečnu naknadu od 21 tisuću eura, odnosno, 6,3 milijuna eura za 25 godina najma, tj. 25 eura po metru kvadratnom, rok za izgradnju od pola godine i godinu dana plaćanja unaprijed, dok ponuda tvrtke Translacija, iza koje stoji Ante Tonković, vlasnik Akceleracije, koncesionara stupova javne rasvjete, nije ocijenjena valjanom jer je garancija banke glasila na ponuditelja, a ne na Grad Split, kako je traženo te nema rok važenja. 

U Gradu Splitu kažu kako je Povjerenstvo pozvalo sve ponuditelje da upotpune ponude te da su Valleus i Neir u cijelosti otklonili nejasnoće iz ponuda, a Translacija nije pa su je diskvalificirali.

F-tours preuzeo kazneni progon, od Županijskog suda zatraženo provođenje dokaznih radnji

Na naš upit, USKOK nam je odgovorio kako su na temelju provedenih izvida donijeli rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je podnio F-tours te kako su ih uputili o pravima, odnosno, da mogu preuzeti kazneni progon, što je i napravljeno pa je odvjetnik Nediljko Ivančević podnio Županijskom sudu u Splitu prijedlog za provođenje dokaznih radnji protiv zamjenice gradonačelnika Aide Batarelo, koja je bila predsjednica Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuditelja, kao i ostalih članova Povjerenstva, i to zbog osnovane sumnje da su na štetu F-toursa počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i dogovora za počinjenje kaznenog djela.

 

 

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.