Nastavlja se egzodus investitora s kineskih burzi

Foto: Hina

DANAS se nastavlja egzodus investitora s dioničkih tržišta u Kini koji je započeo jučer poslijepodne uslijed rastuće zabrinutosti da vladine mjere neće zaustaviti pad vrijednosti dionica i postojanog priljeva sumornih vijesti o kineskoj ekonomiji, piše Reuters.

> S kineskih burzi pobjeglo 20 milijuna malih investitora

Burze u Šangaju i Shenzhenu su jutros pale za tri posto, što kumulativno od ponedjeljka podrazumijeva gubitke od osam posto, iako je vlada pokrenula direktnu kampanju s mešetarima, menadžerima i regulatorima u nastojanju da stabilizira cijene.

> "Zabava u Kini je gotova", investitori očekuju "tvrdo slijetanje" druge ekonomije svijeta

Rasprodaja je započela jučer zbog špekulacija da središnja banka neće krenuti s novim poticajima druge ekonomije svijeta čije gospodarstvo vidljivo posustaje u posljednjim tjednima i mjesecima.

> Kina u mjesec dana potrošila 1.3 bilijuna dolara za spas dioničkih tržišta

Ministarstvo trgovine je danas doprinijelo negativnom sentimentu s ocjenom da bi izvoz mogao nastaviti s padom u dolazećim mjesecima. Kina je u srpnju zabilježila pad izvoza od 8.3 posto, najveći u posljednja četiri mjeseca.

"Tvrdo slijetanje"


Domaći i strani investitori su sve zabrinutiji da se kineska ekonomija ovog puta uistinu nalazi pred često najavljivanim ali nikad materijaliziranim "tvrdim slijetanjem", ocjenjuje Reuters i dodaje da tjeskobu dodatno pospješuju izgledi podizanja kamatnih stopa u SAD-u čija bi posljedica bila povlačenje kapitala s tržišta u razvoju, uključujući Kinu.

"Mi savjetujemo da se vežete za neravnu vožnju," kaže Tim Codnon, voditelj istraživanja za azijska tržišta iz ING banke u Singapuru.

Analitičari su zabrinuti i zbog očitih deflacijskih trendova unutar i izvan Kine, službena procjena rasta kineskog gospodarstva za ovu godinu još uvijek iznosi 7 posto, ali pojedini ekonomisti kažu da bi on mogao biti prepolovljen.

Na globalni pad cijena je nedavno upozorio i glavni strateg Societe Generale rekavši da "devalvacija kineskog juana vodi u 'ledeno doba' deflacije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.