Nakon njemačkih i španjolski izdavači požalili zbog odmjeravanja s Googleom

Screenshot: GooglePlay

ŠPANJOLSKA udruga izdavača novina (AEDA) poziva svoju vladu i europske vlasti zadužene za konkurentnost da zaustave Google u namjeri da prekine s pružanjem Google News usluge.

AEDA je potrošila mjesece lobirajući za nov zakon o autorskim pravima koji je na koncu rezultirao odlukom Googla da "napusti brod", javlja Business Insider.

Direktor Google Newsa Richard Gingras je na blogu objasnio razloge za napuštanje tržišta.

"Ovaj novi zakonski paket zahtjeva da se španjolskim izdavačima plati i za najmanji prikaz sadržaja iz njihovih publikacija, htjeli vi to ili ne. Takav pristup nije održiv," napisao je Gingras.

Google je najavio da će "News" servis u Španjolskoj zatvoriti 16. prosinca, što je izazvalo paniku AEDA-e pa udruga u potpunom zaokretu od prijašnjeg stava poziva na nastavak pregovora uz ocjenu da će odluka internetskog diva "bez sumnje imati negativan utjecaj na španjolske građane i biznise".

S Googleom se prošlog mjeseca odmjerio i najveći njemački izdavač Axel Springer koji je povukao svoj zahtjev za naplatu izvadaka iz vijesti nakon što su portali u vlasništvu grupe zabilježili pad prometa od 40 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.