Najtraženija žena u Francuskoj već u Siriji?

Foto: Hina

FRANCUSKI mediji javljaju kako je moguće da je Hayat Boumeddiene, koja je trenutačno najtraženija žena u Francuskoj zbog sumnje da je pomagala jučer ubijenom teroristu i otmičaru Amedyiju Coulibalyiju, možda pobjegla iz zemlje prije ovotjednih napada.

Le Monde javlja kako se sumnja da je Boumeddiene bila u letu za Istanbul još 2. siječnja, od kuda je dalje otputovala u Siriju.

>Odgovornost preuzele IS i Al Qaeda, najavljeni napadi na SAD i Veliku Britaniju

>Skrivanjem u hladnjak i ispod sudopera spasili su si živote tijekom talačkih kriza u Francuskoj

Boumeddiene Hayat je jedna od ključnih figura u trenutačnoj istrazi, i partnerica Amedyja Coulibalyja koji je ubijen u pariškom košer supermarketu. Prema saznanjima policije djevojka je bila s Coulibalyjem kada je u četvrtak ubio mladu policajku.

Francuska policija u potrazi je za pomagačima napadača koji su u dva dana ubili 17 osoba.

Oboje su nestali nakon ubojstva policajke, no Coulibaly se pojavio u petak i zatočio nekoliko osoba u supermarketu u istočnom dijelu Pariza.

Le Monde je objavio seriju fotografija na kojima se zajedno nalaze Coulibaly i Boumeddiene. 26-godišnjakinja na jednoj drži samostrel dok joj je lice prekriveno nikabom koji je zabranjen u Francuskoj na javnim mjestima. Objavljeno je i kako su bili u vezi od 2010. godine.

Istraga treba utvrdili tko su sve bili pomagači i na koji način su teroristi bili financirani. Također se treba utvrditi od koga su primali pomoć i instrukcije. Do sada je privedeno 16 osoba koje se nalaze na ispitivanju, javlja BBC.

Ubijeni teroristi


Francuska policija ubila je Coulibalyja koji je u petak upao u supermarket gdje je zatočio nekoliko osoba. Drama je trajala nekoliko sati, a stradalo je četvero talaca.

Policija je akciju pokrenula gotovo istodobno s napadom nedaleko od Pariza u kojem su ubijena braća Said i Cherif Kouachi, osumnjičeni za pokolj u satiričkom tjedniku Charlie Hebdo. Islamistički teroristi zabarikadirali su se u petak u tiskari koja se nalazi u Dammartin-en-Goeleu. Policijska akcija počela je u 17 sati, a komandosi su bili obojicu napadača.

Tko je odgovoran za napad?

Odgovornost za napad preuzele su Islamska država i Al Qaeda, a obje organizacije uputile su prijetnje Velikoj Britaniji i SAD-u.

Al Qaeda nije potvrdila svoju vezu s posljednjim terorističkim napadima u Parizu, ali je član Al Qaede Arapskog poluotoka izjavio da je grupa u Jemenu "upravljala napadom na francuski list"", piše Associated Press.

U isto vrijeme, drugi izvor iz Al Qaede Arapskog poluotoka koji je želio ostati anoniman je portalu The Intercept poslao poruku hvaleći napade uz prijetnju "Dakle Francusko, jesi li spremna na još napada?".

Jedan od dvojice napadača, Cherif Kouachi, sam je kako ga je poslala Al Qaeda iz Jemena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.