Muškarac sačmaricom opalio po bespilotnoj letjelici, odvjetnici zbunjeni

Foto: YouTube (screenshot reklame za tvrtku SilencerCo, čiji je zaštitni lik "Johnny Dronehunter") 

UPUCATI majušne bespilotne letjelice nije laka zadaća, no ocijeniti u kakvoj situaciji ljudi smiju pucati po dronovima još je teža, piše Popular Science.

Muškarac iz New Jerseya u nedjelju je sačmaricom s neba skinuo susjedov quadkopter, a zajedno s krhotinama bespilotne letjelice na  zemlju je sletio čitav niz zakonskih nedoumica.

Policija je muškarca uhitila i potom optužila za ''posjedovanje oružja za nezakonite svrhe i kriminalne radnje'', a stručnjaci za pravo procjenjuju da bi sud mogao zaključiti kako pucanje sačmaricom na leteće robote odgovara ''nezakonitom uništavanju privatne imovine''.

Upotreba oružane sile u Americi je (uglavnom) dozvoljena isključivo prilikom suočavanja s ozbiljnom fizičkom prijetnjom, pa će sud morati odvagnuti je li narušavanje privatnog posjeda bespilotnom letjelicom istovjetno situacijama kad u privatno dvorište ušeta susjedov pas, ili je ipak riječ o ozbiljnijem kaznenom djelu narušavanja privatnosti, odnosno nanošenja tjelesne ozljede.

Kako je to pokazala američka vojna praksa, na bespilotne letjelice se mogu postaviti sofisticirane kamere i raznovrsna oružja, što je još jedna od nedoumica, barem kad je riječ o realnoj ili pretpostavljenoj prijetnji, o kojoj će morati prosuditi zakonodavna tijela.

Budući da slučajeva u kojima ljutiti susjedi pucaju po pomodnim letećim robotima nema mnogo, budućnost zakonodavstva o dronovima mogla bi ovisiti upravo o ljutitom muškarcu iz New Jersaya i njegovoj sačmarici, procjenjuje popsci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.