Mrsić: Primjereno je da ljudi odlaze u mirovinu sa 67 godina

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako je Europska komisija, svojim preporukama Hrvatskoj za smanjenje proračunskog deficita, pokazala da prihvaća sve ono što je Vlada napravila u zadnjih godinu dana, posebno na području Zakona o mirovinskom osiguranju te aktivnih mjera zapošljavanja.

"Mi smo već početkom ove godine pokrenuli akciju suzbijanja rada na crno. Ova godina je proglašena godinom suzbijanja rada na crno i sve je to sadržano u preporukama Europske komisije, tako da ćemo tim preporukama vrlo dobro moći odgovoriti i sve ono što u tim preporukama stoji, dakako u dogovoru sa socijalnim partnerima, moći ćemo i ostvariti", rekao je Mrsić novinarima u Županji.

Europska komisija jučer je dala Hrvatskoj preporuke za nastavak reformi u devet područja: fiskalne politike, tržišta rada, mirovinskog i zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, poslovnog okruženja, upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu, predstečajnih nagodbi te nadzora bankarskog sustava.

"Ono o čemu razgovaramo je produženje dobi za odlazak u mirovinu sa 67 godina. Smatramo da je - s obzirom na razvoj situacije u Hrvatskoj, dob hrvatskih građana i dužinu uživanja mirovina - ono što smo mi predvidjeli u Zakonu o mirovinskom osiguranju sasvim primjereno ovom trenutku. U sljedeća tri mjeseca nam predstoji ulazak u europski sustav gdje se mjeri adekvatnost mirovine sa životnom dobi. Hrvatska do sada nije bila tamo i temeljem tih rezultata i usporedbe s ostalim zemljama EU moći ćemo govoriti je li potrebno produživati dob za odlazak u mirovinu ranije ili je dovoljno ono što smo mi predvidjeli", poručio je.

Ministar je ocijenio kako su razgovori sa socijalnim partnerima oko Zakona o radu bili dugi, iscrpni i jezgroviti, te da je sada na Ministarstvu da na temelju te rasprave izradi prijedlog zakona, koji će najprije predstaviti socijalnim partnerima, a onda i javnosti te ga uputiti u Vladinu proceduru.

Na novinarski upit kako će se sutra na SDP-ovu Predsjedništvu, bude li se o tome odlučivalo, odrediti prema ostanku u stranci bivšeg ministra financija Slavka Linića, Mrsić je odgovorio kako će ono što ima reći unutar stranke, a ne javno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.