Molat nije udario u ledenjak, već danas nastavlja put prema Egiptu!

Foto: tankerska.hr

"S MOLATOM i 20 članova posade sve je u redu, ne znamo kako je došlo do informacije u udaru u ledenjak, je li pogrešno izvijestila Obalna straža ili BBC.", kazao je za Zadarski list predsjednik uprave Tankerske plovidbe Lenko Milin dodajući kako će Molat u luci Sunderland presložiti teret te krenuti na put prema Egiptu.

"U Norrkopingu su ukrcali 36.152,991 kubnih metara drvene građe za Egipat. Brod je teret nakrcao u skladišta i na palubu. U nevremenu na Sjevernom moru tako nakrcan zapovjednik je zbog oluje po pravilima struke odredio najpovoljniji kurs da izbjegne jače udare valova. Unatoč izboru povoljnog kursa došlo je do udara 2-3 snažnija vala u lijevu krmenu stranu a zbog čega je na palubi došlo do pomjeranja drvene građe na desno. Uslijed toga došlo je do nagnuća broda na bok. Poduzete su propisane mjere, brod je krmljen, balastom se ispravio i zatražio prijam u najbližu sigurnu luku. Upravo pred britanskom lukom Sunderland čekaju vez kako bi presložili teret i nastavili put. Nikakav ledenjak. Nastavljaju što skorije ka Aleksandriji", objasnio je Milin.

"Zbog staloženosti posade nije došlo do najgoreg"

Redakcija Indexa stupila je u kontakt s pomorcima na Molatu, koji trenutno čekaju ulazak u luku radi popravka štete koja je nastala pomicanjem tereta. Posada Molata potvrdila je Milinovu izjavu.

"Brod se nagnuo na desno zbog pomicanja tereta jer je u Sjevernom moru bilo nevrijeme praćeno velikim valovima. Brod trenutno nije ni u kakvoj opasnosti. Posada je staložena od samog početka i samo zbog njezine smirenosti i staloženosti nije došlo do najgore nesreće", poručuju s Molata.

BBC javio da je Molat udario u ledenjak


"Hrvatski brod koji prevozi tisuće tona drvene građe upao je u poteškoće u Sjevernom moru kraj obale Wearsidea te je vrlo moguće udario u ledenjak", stajalo je u vijesti koju je sinoć objavio BBC pozivajući se na izvještaj Obalne straže. "Istražujemo mogućnost da je brod udario u ledenjak što je uzrok poteškoća na brodu", rekla je za BBC glasnogovornica Obalne straže.

Molat će po povratku u Hrvatsku pregledati Hrvatski registar brodova

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je da se brod 'Molat' Tankerske plovidbe nagnuo zbog udara valova i pomaknuća tereta te da se trenutno nalazi ispred luke Sunderland u Velikoj Britaniji.

"Zbog loših vremenskih uvjeta je u ponedjeljak, 21. siječnja za vrijeme plovidbe u Sjevernom moru došlo je do udara valova u brod 'Molat' koji se zbog pomaka tereta na palubi nagnuo na desnu stranu. Unatoč najpovoljnije izabranom kursu nekoliko je valova udarilo u lijevu stranu krme te je došlo do pomaknuća tereta. Nitko nije ozlijeđen i sav je teret ostao je na brodu. Nije došlo ni do zagađenja okoliša. Brod je nakon nagnuća ispravljen te je nastavio ploviti prema prvoj sigurnoj luci. Brod se trenutno nalazi na sidrištu ispred luke Sunderland u Velikoj Britaniji gdje čeka na vez koji se očekuje danas oko podneva nakon čega će uslijediti preslagivanje tereta. Brod 'Molat' Tankerske plovidbe plovi pod hrvatskom zastavom, a plovio je iz Švedske za Egipat prevozeći drvenu građu. Za sada nije ustanovljeno oštećenje na brodu, a nakon povratka u Hrvatsku, brod će pregledati i Hrvatski registar brodova", stoji u priopćenju Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.