Mladineo se izvukao, tužiteljice zbog nemara pod istragom DORH-a

Foto: Arhiva

VINKO MLADINEO, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i Miha Zrnić Marinović, vlasnik firme "Odlagalište sirovina", zbog nemara i lijenosti DORH-a ostat će nekažnjeni zbog afere teške 125 milijuna kuna.

Kao što smo već pisali, optužnica protiv Mladinea i Zrnića Marinovića na Županijskom sudu je pala zato što je tužiteljstvo probilo zakonom predviđene rokove. Optužnica nije podnesena u roku od 30 dana nakon završetka istrage, već dan kasnije.

Državno odvjetništvo zbog toga je već najavilo da će pokrenuti disciplinski postupak protiv tužiteljica koje su optužnicu predale dan prekasno. DORH će također zatražiti obnovu postupka protiv Mladinea i Zrnića Marinovića.

"Zakon kaže da se optužnica mora podići u roku od 30 dana nakon upisa u upisnik kaznenih prijava, činjenica je da je istraga dovršena. A u ovom slučaju prema njezinoj ocjeni ti rokovi nisu poštivani. Radi se o prekozimnim rokovima, znači o rokovima koji se prema zakonu ne mogu produžavati. I u tom slučaju zakonodavac je predvidio da će se smatrati da je državni odvjetnik odustao od kaznenog progona", izjavio je za HRT Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da ne zna detalje ovog slučaja, ali zakon je, poručuje, sasvim jasan.

"Svi sudionici postupka imaju prava i obaveze, a jedna od njih je poštivanje zakona. Sankcija za to je da se odustalo od kaznenog progona. Neću ulaziti u to je li netko pogriješio. Ako postoji zakonski rok, moramo ga se držati jer inače nastupaju posljedice", poručuje ministar pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.