Mladen Gajski: Želim spasiti HSLS od propasti



PO PRVI puta u svojoj povijesti, HSLS nije parlamentarna stranka. Uoči lokalnih izbora, koji su možda i zadnja šansa liberala za povratak u aktivnu politiku, u HSLS-u se održavaju i stranački izbori.

Darinka Kosora izazvat će Mladen Gajski, zagrebački odvjetnik koji se u HSLS učlanio prije pet godina. Gajski je rođen je 1964. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1989. godine nakon čega radi kao pravnik pripravnik, a 1992. otvara vlastiti odvjetnički ured.

U razgovoru za Index Gajski govori o svojim političkim ambicijama i svojoj viziji HSLS-a, kojeg želi vratiti u krug najutjecajnijih političkih stranaka u Hrvatskoj. 

Otkad ste u HSLS-u? Zašto ste se odlučili baš za HSLS?

Nikada nisam pripadao niti jednoj drugoj političkoj opciji. Svoju političku aktivnost započeo sam u HSLS-u 2006. godine. Socijalni liberalizam smatram osobnim društvenim opredjeljenjem. Posljednjih 6 godina predsjednik sam Ogranka Gornji grad Medvešćak, jednog od najaktivnijih Ogranaka u Gradskoj Organizaciji HSLS. U proteklom mandatu bio sam potpredsjednik Gradske organizacije HSLS-a Grada Zagreba izabran tajnim glasovanjem s ukupno najvećim brojem glasova.


Kako vidite budućnost stranke ako predsjednik HSLS-a ostane Darinko Kosor, a kako ako vi preuzmete čelno mjesto stranke?

Prvi put poslije 1990. godine HSLS nije parlamentarna stranka. Prvi put nakon osnutka HSLS je na margini političkog života Hrvatske te na rubu političkog i financijskog sloma. S ovakvim vodstvom stranka je na nepogrešivom putu u potpunu propast. U stranci postoje stručnjaci koji uopće nisu eksponirani. Stranački potencijali uopće nisu iskorišteni. Obilazeći kolegice i kolege u županijskim organizacijama shvaćam da se nalaze na margini stranačkih zbivanja ostavljeni bez novca, ukinutih računa uz tri raspuštene županijske organizacije i nekoliko raspuštenih ogranaka. Sve to samo 14 mjeseci pred lokalne izbore. Spremam se na ozbiljnu reorganizaciju rukovođenja strankom. Jačanje lokalnih ogranaka. Punjenje stranačkog proračuna. Okupljanje tima stručnjaka iz stranačkog člansta, ostvarenje rezultata na lokalnima te težak i neizvjestan rad na povratku stranke u parlament za 4 godine.

U čemu je najveća razlika između vas i aktualnog predsjednika HSLS-a Kosora?

Spreman sam timski voditi stranku što sada nije slučaj. Spreman sam biti predsjednik okružen osobama koje misle i kreativnije od mene i koje su obrazovanije od mene - stručnjacima koji su sada na marginama stranačkog života. Ukinuti autokraciju u rukovođenju. Jeste li primijetili da su u HSLS-u pasivizirani gotovo svi ugledni članovi.  Marginalizirani su svi koji misle.  Osnivači stranke za vrijeme kampanje bili su medijski dozirani onoliko koliko je to odgovaralo predsjedniku. Spreman sam dopustiti ograncima da sami pronađu put pa i partnere u koaliranju ovisno o tome s kime mogu najbolje ostvariti svoje programe. Spreman sam pokrenuti dijalog s drugim strankama na državnoj razini koji je u Kosorovoj politici naprosto ugašen. Spreman sam demokratizirati tijela stranke bez straha od kritike. Napraviti konačno program stranke koji je u skladu s imenom stranke i modernom liberalnom politikom. I provesti ga sa članstvom, dosljedno i javnosti prepoznatljivo.

Kojoj strani više naginjete, SDP-u ili HDZ-u? S kojom strankom bi mogli koalirati u budućnosti?

Ja sam uvijek na srednjem putu. Ipak, može li vođenje politike biti stvarno centralno? Ako govorimo o pravima hrvatskih branitelja moji će stavovi biti izrazito nacionalno orijentirani. Ukoliko razgovaramo o socijalnim pravima građana, tada razmišljam lijevo.  Ako je u pitanju malo i srednje poduzetništvo, obrazovna politika ili politika mladih, liberalni će stavovi svakako prevladati. Politika naše stranke definirana je nazivom koji mora zadovoljiti i socijalnu, nacionalnu i liberalnu komponentu. Koalirati možemo sa svakom opcijom s kojom možemo ostvariti zajedničke ciljeve i koja nema tragova ekstremne ideologije. 

Ako postanete predsjednik stranke, koji će vam biti prvi potezi?

Lokalni izbori naša su prva a možda i posljednja prilika. Jasan program i konstruktivna kritika vlasti uz aktivno sudjelovanje stranke u društvenom životu jedini su način da građani prihvate HSLS-ovu politiku. Stranci je potrebna hitna decentralizacija. To prije svega znači da lokalna razina mora postati inkubator ideja i ljudi. To znači da sredstva prikupljena na lokalnoj razini moraju biti usmjerena u razvoj županijskih organizacija i ogranaka a ne dekretom povučena u središnjicu. Kako očekivati motivaciju naših članova i dobre rezultate kada im središnjica oduzme sredstva koja su uz ideje i ljudske potencijale ključ za izborni uspjeh.  Demokratizaciju stranke nužno je provesti u svakom njenom segmentu. Nužno je uvesti i dvosmjernu komunikaciju Predsjednika sa Središnjim vijećem koje je do sada oduvijek bilo stavljano pred gotov čin što je jednako da Vlada ne daje Saboru zakone na čitanje već samo na izglasavanje. Bitno je konstituiranje predsjedništva sastavljenog od kvalitetnih stručnjaka zaduženih za pojedine društvene resore ali i svakako hitan rad na financijskoj potpori stranci. Ukratko, hitna reorganizacija rada rukovodstva i stranačkih tijela. Demokratizacija. Ukidanje jednoumlja, rad na programima i priprema za izbore.


Posljednjih dana kruže glasine da se u HSLS-u provodi politički inženjering uoči unutarstranačkih izbora?

Postoje procesi u stranci uoči izbora koji su u najmanju ruku nedemokratski. Trenutno su raspuštene i nisu konstituirane Županijske organizacije Ličko – Senjske županije, Splitsko – Dalmatinske i Zadarske županije. Nedavno, nakon parlamentarnih izbora raspuštena je i prije pet dana konstituirana gradska organizacija HSLS-a Grada Zagreba koja je postigla postotno najbolje izborne rezultate s obrazloženjem da se članstvo pasiviziralo. Potpuno nelogično. Je li to pravi razlog? Konstituiranje navedenih županijskih organizacija još se nije dogodilo i ako se dogodi biti će to tek nekoliko dana prije Sabora stranke. Obilazeći Hrvatsku u svojoj kampanji na više mjesta članovi stranke žalili su mi se kako im se vodstvo ogranaka nameće od strane predsjednika. Ono što je sigurno, kandidatima za tijela stranke nemoguće je predstaviti se novom rukovodstvu u tako kratkom roku. Iako sam kao protukandidat zatražio odgodu Sabora stranke, predsjednik stranke nije ju dozvolio.

Tko je odgovoran?

To se nažalost pita i članstvo stranke. Darinko Kosor po svaku cijenu želi biti predsjednik stranke. Vidjeli ste što se dogodilo u HDZ-u samo zbog raspuštanja jednog ogranka. Bojim se da bi se to moglo dogoditi i HSLS-u. Danas imamo najnoviji primjer kršenja pravilnika o delegiranju delegata na sabor. Rok za prijavu delegata bio je zaključno s 8.2. Danas je on produžen bez odobrenja ijednog tijela stranke. Zbog toga sam zatražio listu delegata kojima se želim obratiti prije 14. veljače. No to mi je onemogućeno. Stvara se potpuni nered i mogućnost manipulacije brojem delegata na saboru stranke. Pitam se tko će od hrvatskih birača vjerovati predsjedniku stranke koje ne poštuje propise ni unutar stranke te ne preza od ničega na ostvarenju osobnih ambicija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.