Mještani Goričana na referendumu odlučuju o izgradnji kompostane

Foto: Zagreb.hr (Ilustracija)

U MEĐIMURSKOJ općini Goričan sutra će biti održan referendum na kojem će birači odlučiti o izgradnji kompostane u gospodarskoj zoni istočno od Goričana.

Na lokalni referendum može izaći 2411 upisanih birača. Na referendumsko pitanje "Jeste li protiv izgradnje kompostane i popratnih sadržaja u Goričanu označene u Detaljnom planu uređenja poljoprivredno gospodarske zone istočno od Goričana na građevnoj čestiti komunalno servisnih djelatnosti (oznaka K3) Općine Goričan?" građani će se izjašnjavati zaokruživanjem odgovora "za" ili "protiv".

Održavanje referenduma je pokrenula Građanska inicijativa „Za čisti Goričan“ koja je uspjela sakupiti 833 potpisa. U inicijativi smatraju da će kompostana zagaditi i onečistiti okoliš.

S njihovim mišljenjem se ne slaže načelnik Općine Goričan i saborski zastupnik Mario Moharić (SDP) koji je pozvao građane da ne izađu na referendum za koji smatra da je bacanje općinskih novaca.

"Na referendum izaći onolik broj građana koliko ih je inicijativa 'Za čisti Goričan' uspjela uvjeriti da kompostana znači nuklearna elektrana", rekao je Moharić u izjavi za Hinu. Smatra da bi uspjeh referenduma zatvorio bilo kakvu gospodarsku inicijativu. Moharić je ustvrdio da je kompostana i ekološki i zdravstveno prihvatljiva.

Izgradnju kompostane, bespovratnim sredstvima podržao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je sa 100 posto nepovratnih sredstava financirao izradu projektne dokumentacije, a sa 80 posto izgradnju kompostane.

Da bi odluka na referendumu bila obvezujuća, potrebno je da na njega izađe više od 50 posto upisanih birača s područja općine Goričan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.