Mirenje SAD-a i Kube potaknulo Argentinu: Porazgovarajmo o Falklandskim otocima

Foto: FAH

ARGENTINSKA predsjednica Cristina Fernandez Kirchner je u četvrtak komentirajući zaokret u odnosima SAD-a i Kube pozvala London da slijedi primjer Washingtona i započne razgovore u suverenitetu Malvina, odnosno Falklandskih otoka.

"Sjedinjenim Državama je trebalo 53 godine da Fidelu Castru daju za pravo", rekla je argentinska predsjednica komentirajući promjene odnosa između Havane i Washingtona. Ako će Barack Obama "ući u povijest, bit će to upravo radi ovoga", istaknula je na jednom skupu u Buenos Airesu komentirajući promjenu politike SAD-a spram Kube. "Komplimenti predsjedniku, napravio je važan korak", rekla je Kirchner i dodala da bi 17. prosinca, dan objave novosti u odnosima SAD-a i Kube, "trebao biti proglašen danom dostojanstva naroda koji se ne predaju".

Odluka Washingtona "daje nam nadu", rekla je Kirchner. "Nadamo se da će i drugi div sjesti kako bi razgovarao o suverenitetu Malvina. Nadam se da će zraka sunca, inteligencije ili Svetog duha prosvijetliti srca čelništva" u Londonu, dodale je argentinska predsjednica.

"Ako su yankeejima bilo potrebne 53 godine da daju za pravo Fidelu Castru, zašto ne bi sjeli i razgovarali o nečemu što traži cijeli svijet? Nadam se da će primjer SAD-a prosvijetliti njihovog partnera u Europi", rekla je Kirchner podsjećajući na rezolucije UN-a o Malvinima.

Cameronov dar Falklandima: brončani kip Željezne lady

Premijer David Cameron poželio je stanovnicima Falklandskih otoka sretnu 2015. godinu i najavio da će im darovati brončani kip Margaret Thatcher, premijerke koja je 1983., odlučno obranila taj udaljeni britanski teritorij od argentinske invazije.

U tradicionalnoj čestitci za 3.000 stanovnika, britanski premijer objasnio je otočanima koliko su bili sretni u 2014. "jer im je gospodarstvo stalno raslo zbog rasta turističkih dolazaka i ribarstva".

Istaknuo je čvrstinu veza između Londona i 12.734 kilometara udaljenih otoka koje je Britanija dvaput obranila, prije stotinu godinu kad su ga pokušali osvojiti Nijemci te 80-ih od Argentine.

Margaret Thatcher "odigrala je ključnu ulogu u oslobađanju" teritorija obranivši ga oružanom silom, rekao je Cameron i obećao u 2015. ondje postaviti brončani kip premijerke koja je u povijesnim knjigama upamćena kao Željezna lady.

Također je izrazio zadovoljstvo što će BBC snimati nastavke serije "Island Parish series" o životu na otocima što će biti prigoda za promicanje "nevjerojatne otočne faune i flore".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.