"Ministarstvo obrazovanja na čelu s `barba Željkom` problem školstva misli riješiti uvođenjem e-imenika"

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama oštro je iskritizirao Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju. Namjere resornog ministra nazivaju opasnima, a glavna je zamjerka što se skromna proračunska sredstva namijenjena tom resoru, planiraju utrošiti u informatizaciju ocjenjivanja, umjesto u unapređenje kvalitete nastave.

"Opasne namjere ili produkt neznanja", tako postupke ministra obrazovanja Željka Jovanovića ocjenjuju u sindikatu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, na čelu s `barba Željkom`, kako ga nazivaju, problem školstva namjerava riješiti uvođenjem e-imenika za što će se utrošiti nekoliko desetaka milijuna kuna, umjesto da se radi na poboljšanju programa i obučavanju nastavnika, upozorava predsjednik sindikata Branimir Mihalinec.

"Znači neće se baviti izmjenom planova i programa, neće se raditi na poboljšanju kvalitete nastavnika s edukacijom nastavnika, nego će se uvesti elektronički imenik, pa će onda zbog toga odgoj i obrazovanje biti bolji", kaže Mihalinec, koji je zgrožen obrascem za javnu raspravu na kojem je Ministarstvo predvidjelo prostor za primjedbe na manje od jedne četvrtine papira formata A4.

"Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje bi zapravo moglo biti poligon i mjesto gdje će se uhljebiti preostali SDP-ovi kadrovi"

Zamjera se i osnivanje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Pitaju se što će onda raditi Ministarstvo. "To znači da bi to Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, zapravo moglo biti poligon i mjesto gdje će se uhljebiti preostali SDP-ovi kadrovi, koji se još nigdje nisu uspjeli postaviti. Naravno, njihova bitna kompetencije će biti takva da nikada nisu radili u obrazovanju jer takav je ministar, takva je zamjenica ministra, takvi su pomoćnici ministra i vjerojatno će takvo biti i Nacionalno vijeće", kaže Mihelić.


Proračunska sredstva ove su godine u odnosu na prethodnu smanjena, a u iduće dvije taj će se iznos dodatno skresati unatoč tome što se u Hrvatskoj već nekoliko godina provodi sustav razvoja kvalitete obrazovanja u skladu s europskim standardima. Projekt Mreža škola još je jedna u nizu kritika na račun novog Zakona i ministra Željka Jovanovića.

"U njemu moraju sudjelovati zapravo svi gospodarski subjekti. U strukturi Ministarstava Vlade Republike Hrvatske nije da treba postojati Ministarstvo koje ne treba biti angažirano u kreiranju mreže škola, međutim, nakana ministra Željka Jovanovića i postave Ministarstva je da autorizira mrežu škola i to na taj način da provodi samovolju u kreiranju mreže škola i programa", smatra Glavni tajnik NSZSŠH-a Nijaz Karić.

Dvojica sindikalnih predstavnika na kraju su se osvrnula i na Strategiju razvoja znanosti i obrazovanja. Neshvatljivo im je da na tako važnom projektu za Hrvatsku nije radio nitko iz sustava odgoja i obrazovanja. Međutim, priznaju, Zakon ipak ima i nekoliko svijetlih točaka. Tako se, primjerice, nastavnicima protiv kojih su se vodili sudski postupci nakon čega im je dokazana nevinost, omogućava povratak na posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.