Ministarstvo kulture: Ne možemo o izvješću UNESCO-a za Dubrovnik jer je izborna šutnja!?

Foto: FAH, Screenshot: HTV

"MINISTARSTVO kulture na vrijeme je dostavilo sve tražene dokumente propisane zakonom. U postupku ocjenjivanja projekata konzervatori su, dapače, smanjili gabarite građevina tako da ne bi narušavali kulturni krajolik i zaštićenu kulturnu baštinu. O drugim aspektima koji zadiru u sferu političkog, a tekst na portalu Index.hr ima samo takvu pozadinu, možemo raspravljati kad završe izbori za Europski parlament", dio je priopćenja Ministarstva kulture koji je pročitan sinoć u Dnevniku 3 HTV-a.

> Pljuska UNESCO-a: Zbog Vlahušića i Milanovića skidaju Dubrovnik s liste gradova svjetske baštine?

Naime, Dnevnik je obrađivao informaciju koja je prva objavljena na Indexu, a riječ je o izvješću UNESCO-a za Dubrovnik odnosno za građevinske projekte golfa na Srđu i Bosanci.

"Europski izbori tako su još jednom postali izlika za davanje nejasnih odgovora na jasna pitanja", komentar je sinoćnjeg Dnevnika 3 na odgovor Ministarstva kulture.

Kako smo napisali u izvješću se na više mjesta naglašava kako Vlada nije dala sve dokumente vezano za ta dva projekta, a Dubrovniku prijeti skidanje s liste svjetske baštine.



"Državne vlasti nisu nam dale podatke vezane uz izgradnju i kakav bi to moglo imati utjecaj na zaštićena područja Dubrovnika. Prema dokumentaciji koju smo uspjeli prikupiti došli smo do saznanja kako bi upravo najavljeni radovi mogli imati nepovratni utjecaj na dijelove Dubrovnika koje smo zaštitili", stoji u izvještaju UNESCO-a kojeg smo objavili u petak navečer.

Izvješće spominje i slanje promatračke misije, a kritizira se nedostatak cijelog niza Studija vezano za projekte Srđ i Bosanka.

Evo što sve zahtjeva UNESCO


UNESCO traži traži da država odmah zaustavi sve radnje na projektima dok se ne izvrši cjelokupna studija utjecaja na zaštićenu spomeničku cjelinu. Prema izvješću UNESCO-a od Hrvatske se traži studija odnosno Plan upravljanja spomeničkom cjelinom. Traži se i strategija turizma te odredbe o cruiserskom turizmu u Dubrovniku.

UNESCO je odredio i rokove za izvršenje pa tako do 1. veljače sljedeće godine moraju se dostaviti izvješća o zaštiti spomeničke cjeline, a u 2016. godini izvješće o provedbi preporuka.

Dokument o Dubrovniku objavljen je na službenim stranicama UNESCO-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.