Ministarstvo dalo Cemexu zeleno svjetlo za spaljivanje drvnog otpada

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode donijelo je pozitivno rješenje za zahvat prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama cementa Sveti Juraj i Sveti Kajo, kao i za korištenje biomase u tvornici Sveti Kajo, izvijestili su iz Cemexa.

Podsjetili su kako je studija za drvni otpad prošle godine dobila pozitivnu ocjenu Stručnog povjerenstva, a zatim su je pozitivno ocijenili i Hrvatski zavod za toksikologiju te dodatna nezavisna revizija Ministarstva. Napominju da će Cemex biti spreman koristiti drvni otpad i biomasu u procesu proizvodnje cementa kada ishodi sve potrebne dozvole i pod uvjetom da zamjenska goriva budu raspoloživa na tržištu.

Cemex: Nema željezničkih pragova, spaljivat ćemo otpadni namještaj i ambalažu

"Dobili smo nedvosmislenu stručnu potvrdu da korištenje drvnog otpada i biomase u našim tvornicama neće imati nikakav štetan utjecaj. Osigurat ćemo rigoroznu primjenu propisanih mjera zaštite okoliša i zdravlja građana", izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatske.

Rješenje prema kojem Cemex može koristiti drveni otpad kao zamjensko gorivo u postupku proizvodnje cementa uključuje željezničke pragove, otpadni namještaj i slično. S obzirom da pragovi nisu dostupni na tržištu, Cemex će tražiti dozvole samo za korištenje otpadnog namještaja, drvene ambalaže te drva iz građevnog otpada.

"Koristit ćemo samo unaprijed pripremljen i obrađen drvni otpad. Partnere vidimo prvenstveno u komunalnim poduzećima koja će na ovaj način moći smanjiti količine deponiranog materijala na odlagalištima i tako izravno doprinijeti očuvanju okoliša", zaključio je Renić.

Smanjivanje emisija ugljičnog dioksida

Cemex ističe kako se Hrvatska početkom 2013. godine uključuje u europski sustav trgovanja emisijama ugljičnog dioksida pa je povećanje udjela zamjenskih goriva ključno pitanje za održanje konkurentnosti u cementnoj industriji. Cemex trenutno koristi otprilike 4 posto zamjenskih goriva na godišnjoj razini, i to otpadna ulja i kominu masline. Nedavno je s probnim radom započelo novoizgrađeno postrojenje za prihvat, privremeno skladištenje i doziranje drvne sječke vrijedno 21 milijun kuna.

Početkom srpnja Cemex je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predao Studiju utjecaja na okoliš za korištenje goriva iz otpada. Radi se o neopasnom obrađenom komunalnom otpadu koji preostaje nakon što su iscrpljeni svi ostali za okoliš prihvatljivi načini gospodarenja otpadom predviđeni zakonskom regulativom. S obzirom da tvornice cementa širom Europe već 30-ak godina na siguran način koriste razne vrste zamjenskih goriva, a neke gotovo u omjeru 80 posto u odnosu na fosilna goriva, Cemex će intenzivno nastaviti tragati za novim vrstama zamjenskih goriva, pri čemu će koristiti samo vrste za koje od nadležnih institucija ishodi potrebne dozvole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.