Ministar sigurnosti BiH: Odmah moramo pronaći instrumente protiv terorizma u zemlji

Foto: FAH

DRŽAVNI ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je sve institucije vlasti u BiH da se suprotstave terorizmu, predstavljajući zastupnicima državnog parlamenta izvješća o istrazi terorističkog napada na policijsku postaju u Zvorniku i protuterorističke akcije koja je nakon toga uslijedila na području Republike Srpske, za koju je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac rekla da je izazvala strah kod bošnjačkih povratnika.

Ministar Mektić je uoči sjednice zatražio da se s policijskih izvještaja o akcijama skinu oznake tajnosti te je predstavio detalje napada kojega je radikalni islamist Nerdin Ibrić potkraj travnja izveo na policijsku postaju u Zvorniku kada je ubio jednoga te ranio dvojicu policajaca, a zatim bio ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Izrazio je očekivanje da će agencije za provođenje zakona i državno odvjetništvo do kraja rasvijetliti napad u Zvorniku kako bi se otkrili pomagači, nalogodavci i financijeri napada.

Treba naći instrumente protiv terorizma u BiH

"Najbitniji zaključak jest da pronađemo instrumente, i u organizacijskom i u institucionalnom smislu, da se suprotstavimo terorizmu koji je prisutan u BiH. Najvažnije je da mi u BiH priznamo da imamo problem terorizma. Kada to učinimo, uvjeren sam, naći ćemo i odgovarajuće mjere", rekao je državni ministar sigurnosti BiH.

On je najavio određene zakonske promjene kako bi se još snažnije odgovorilo na izazove terorizma koji je prisutan u BiH.

"Ne želim da to budu samo deklarativne mjere ili konstatacije, već konkretne operativne mjere koje će omogućiti da snažno udarimo na terorizam u BiH i da ga porazimo", istaknuo je Mektić.

Predstavljeni detalji akcije "Ruben"

On je predstavio i detalje protuterorističke akcije, nazvane Ruben, koju su nakon napada u Zvorniku provele vlasti Republike Srpske, kada su pretresene 32 lokacije te uhićene 32 osumnjičene osobe, Bošnjaci koji se dovode u vezu s radikalnim skupinama.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH priopćila je da se određeni broj osoba koje su obuhvaćene ovom akcijom nalazi pod nadzorom i da su evidentirane kao osobe koja nastupaju s pozicija nasilnog radikalizma ili da se radi o osobama sklonima vehabizmu, radikalnoj verziji prakticiranja Islama.

Ministrica ljudskih prava i izbjeglica Semiha Borovac je u parlamentu istaknula kako je za vrijeme policijske akcije u RS-u bila izražena zabrinutost bošnjačkih povratnika zbog uhićenja i pretresa koje je provela tamošnja policija. Pozvala je nadležne institucije i građane na područjima gdje je provedena policijska akcija Ruben da pridonesu jačanju međusobnog povjerenja da bi se omogućili mir i suživot, te poštovanje ljudskih prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.