Ministar Vrdoljak omogućio Norvežanima istraživanje u Jadranu bez natječaja

Foto: Ina

PRIJE nekoliko dana u Dnevniku HTV-a objavljena je vijest da je naše ministarstvo gospodarstva bez javnog natječaja potpisalo ugovor s kompanijom „Spectrum“ iz Norveške o seizmičkom istraživanju Jadranskog mora.

Ta se istraživanja koriste, između ostaloga i za utvrđivanja potencijalnih nalazišta ugljikovodika- nafte i plina. Rezultati tih istraživanja za svaku su državu od najvećeg energetskog značaja a samim time i jedna od najveći tajni.
 
Biznis pod krinkom znanosti
 
U spomenutoj informaciji HTV-a pročitano je i priopćenje „Spectrurama“ u kojemu, između ostalog tvrde da ta istraživanja Hrvatsku neće koštati ni lipe jer će oni troškove pokriti (ali valjda i dobit ostvariti) prodajom rezultata istraživanja na svjetskom tržištu.
 
Prema zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, članku 41. „Svi geološki, geofizički, geokemijski, ekološki i drugi podaci kao i podaci koji su rezultat analize takvih podataka, podaci o rezervama ugljikovodika, sastavu i uzorcima stijena i minerala koje investitor posjeduje i o kojima stekne saznanja prilikom izvođenja rudarskih radova za vrijeme važenja dozvole i sklopljenog ugovora isključivo su vlasništvo Republike Hrvatske.“
 
Vrdoljak nije dobio pozitivno mišljenje Uprave za rudarstvo, pa ga je dobio od Jovanovića
 
"Saznao sam da ministar prije potpisivanja ugovora nije dobio pozitivno mišljenje Uprave za rudarstvo svoga ministarstva koja je smatrala da se taj ugovor po našim zakonima ne smije potpisati bez javnog natječaja po zakonu. Onda je ministar Vrdoljak zatražio i dobio pozitivno mišljenje ministra obrazovanja, znanosti i sporta jer će se navodno to istraživanje koristiti u znanstvene svrhe a za nešto što je u znanstvene svrhe ne treba javni natječaj.“ tvrdi u svojoj kolumni Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.
 
"Koliko je meni poznato INA je jedina kompanija koja ima valjanu koncesiju za istraživanje ugljikovodika na teritoriju RH i u gospodarskom pojasu u Jadranskom moru. Ina šuti. Znakovito.“ , zaključuje Lesar
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.