Miljenić odgovornost za loše stanje u pravosuđu prebacio na suce

Foto: HINA

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić rekao je u emisiji HR-a "U mreži prvog" da nije iznenađen rezultatima izvješća o stanju pravosuđa u EU-u, koje Hrvatsku svrstava među najlošije ocijenjene države.

Posljednje istraživanje o stanju pravosuđa u Europskoj uniji pokazalo je da se Hrvatska  nalazi među najlošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa. U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između 2. i 4. mjesta odostraga, da bi po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

"Unatoč svim primjedbama koje se uglavnom odnose na način istraživanja i neujednačenost pravosudnih sustava u raznim zemljama Unije, činjenica je da građani nisu zadovoljni stanjem hrvatskog pravosuđa", istaknuo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Naglašava i da je samo zbog suđenja u neadekvatnom roku država morala izdvojiti više od 30 milijuna kuna.

Miljenić je rekao i da je Hrvatska među vodećima u EU po broju sudaca u odnosu na broj stanovnika te da je u europskom vrhu po sredstvima koja izdvaja za pravosuđe.

"Trendovi idu na bolje, poduzimamo niz mjera koje se prvenstveno odnose na reorganizaciju sudova, dotjerivanje zakonodavnog okvira -  to je sve ono što mi kao izvršna vlast možemo napraviti. No sam sustav se izgrađuje unutar sudbene vlasti", rekao je Miljenić te naglasio da svi unutar sustava moraju preuzeti svoj dio odgovornosti.

Slijedom toga DSV i predsjednici sudova trebaju više učiniti za kvalitetnije sudstvo, zaključio je ministar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.