Milijuni Filipinaca evakuirani zbog supertajfuna vraćaju se kući

Foto: Hina

STOTINE ljudi evakuiranih sa sjevernog dijela glavnoga filipinskog otoka Luzona otišle su iz prihvatnih centara i danas se vratile kući jer je tajfun znatno oslabio, iako vlasti i dalje upozoravaju na opasnost od obilnih kiša i oluja na moru.

Tajfun Maysak koji su najavljivali kao supertajfun stigao je u nedjelju ujutro do filipinskoga kopna i s vjetrom od 55 km/h klasificiran je kao tropska depresija.

"Zahvaljujemo Bogu", kaže Alexander Pama, direktor Nacionalnog centra za prirodne katastrofe. "Prije tjedan dana bio je to supertajfun, a sad je tropska depresija. Još smo jednom spašeni od katastrofe".

Pama kaže da nema podataka o eventualnim žrtvama, a stanovnici obalnih mjesta u luzonskim pokrajinama Isabeli i Aurori izlaze iz skloništa i vraćaju se kući.

No on upozorava stanovnike niskih područja i onih uz podnožje planina da ostanu oprezni jer obilne kiše i dalje mogu izazvati bujice i klizišta. Ribarice i manji trajekti i dalje ne smiju isploviti.

Još ima nekih putnih ograničenja, ali slabljenje oluje dobra je vijest za Filipince jer ih se milijuni vraćaju u glavni grad pošto su na plažama i u gorskim odmaralištima proveli četverodnevne uskrsne praznike.

Tajfun Maysak koji je na vrhuncu snage donio vjetar što je puhao 250 km/h, na putu prema Filipinima na istoku je u rijetko naseljenoj Mikroneziji ubio devet ljudi, rušio kuće i uništavao usjeve.

Filipini se još oporavljaju od supertajfuna Haiyana u kojemu je u studenome 2013. poginulo i nestalo 7.350 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.