Milanovićevi stranački protivnici okupili se u Rijeci: "SDP-u treba novi smjer"

Foto: FAH

POTPREDSJEDNIK SDP-a i predsjednik primorsko-goranske organizacije stranke Zlatko Komadina poručio je u nedjelju iz Rijeke da je SDP-u potreban novi smjer i nove politike, a smatra kako će rezultati predsjedničkih izbora pokazati da "Hrvatska diše ulijevo".

SDP-u je potreban novi smjer i nove politike, potrebno je ostvariti više rezultata i znati ih iskomunicirati u predizbornoj godini da bi zadobili povjerenje građana, rekao je Komadina na izvještajno-tematskoj konvenciji povodom 20. godišnjice djelovanja županijskog SDP-a. Ocijenio je da su "mnoge utakmice dobivene u posljednjoj četvrtini, a neke i u produžecima".

"Hrvatska diše ulijevo", ustvrdio je Komadina koji procjenjuje da će to pokazati rezultat predsjedničkih izbora s pobjedom Ive Josipovića.

Naveo je da Hrvatsku iz krize mogu izvući samo rad i investicije a da štednja vodi samo u stagnaciju. Geostrateški položaj, resursi te jača regionalizacija i decentralizacija su hrvatski kapital i treba ih bolje iskoristiti, rekao je Komadina.

Govoreći o primorsko-goranskom SDP-u, kazao je da je od tamo potekao model koaliranja. Istaknuo je da je od druge polovice 90-tih godina prošlog stoljeća pa sve do 2013. SDP-u rastao rejting, a tad se "pojavio lagani pad".

Mrsić: Mogli smo i bolje

Sudionike konvencije pozdravio je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, navevši da će se "ideje socijaldemokracije koje s rađaju u Rijeci i ovoj županiji", odnosno solidarnog rada i brige o malom čovjeku, "uskoro nedvojbeno proširiti cijelom zemljom".

Član predsjedništva i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da se u riječkom i županijskom SDP-u pokazalo kako se može djelovati unatoč različitim mišljenjima te pronalaziti načine kako prevladati razlike i izaći jači.

"Jesmo li uspjeli - jesmo, jesmo li mogli bolje - jesmo", rekao je član predsjedništva stranke Mirando Mrsić ocjenjujući rezultate na državnoj razini. Nastavljamo dalje i nema bacanja koplja u trnje jer ne smijemo dopustiti da nestane ideja socijaldemokracije, poručio je.

"Pokrenuli smo Hrvatsku i uredili državu", naglasio je dodajući da se SDP mora mijenjati kako bi odgovarao onome što zahtijevaju građani.

Picula: Ovo nije kraj socijaldemokracije

Član Glavnog odbora SDP-a i europarlamentarac Tonino Picula smatra kako je netočno da je došao kraj socijaldemokracije kako to "tvrde neke desne stranke". Jedino socijaldemokracija može pružiti cjelovit program društvene obnove, smatra on.

Predsjednik riječkoga gradskog SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u svom obraćanju je istaknuo da u ovom kraju SDP stalno pobjeđuje na izborima jer pokazuje kako vode gradove i županiju ljudi koji istinski zagovaraju socijaldemokraciju uz naporan rad i odgovornost, principijelnost i poštenje.

Osvrnuo je na tvrdnje o njegovu sukobu s čelništvom stranke kazavši da se ne stidi ničega što je rekao i da je spreman sve ponoviti. Naveo je da se 20 godina bori za interese lokalne samouprave i da će se nastaviti boriti sredstvima koje ima na raspolaganju. Zauzeo se za, kako je rekao, pošteno ponašanje u politici što podrazumijeva mogućnost da se mogu otvoreno reći unutar stranke određena mišljenja, a ne da se "upućuju poruke preko medija u obliku neimenovanih visokih izvora".

"Jesam li u pravu ja ili oni koji me kritiziraju, vidjet ćemo vrlo brzo, već za koji mjesec", istaknuo je Obersnel.

Denona poručio Milanoviću: Obersnel i Komadina nisu sami

Saborski zastupnik Luka Denona komentirao je navode da je Obersnel napadnut u Tuheljskim toplicama, gdje se za vikend okupio vrh stranke, zbog svojih istupa u javnosti upitavši postaje li se "protivnik Iblera" ako se iznese svoje mišljenje. Ne može se zabraniti pojedincima da iznose svoja stajališta i kažu da se ne slažu, poručio je.

"Obersnel, ali i Komadina nisu sami. Oni ne govore samo u svoje ime, nego i u ime SDP-a Rijeke i Primorsko-goranske županije", istaknuo je.

Zlatko Komadina je u izjavi za novinstvo, prije početka skupa, upitan o događajima u Tuheljskim toplicama, kazao da je Obersnel vrlo jasno izrekao svoj stav što je potaknulo diskusiju te da je bila više riječ o "jednoj vrsti otvorenog razgovora", nego o napadu na gradonačelnika.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja za 40-tak SDP-ovaca povodom dva desetljeća djelovanja županijske organizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.