Milanovićeva vlada opet kupuje nove aute za 61,8 milijun kuna!

Foto: Hina

MINISTARSTVO unutarnjih poslova ponovo kupuje nove automobile! Vlada Zorana Milanovića dala je MUP-u suglasnost da nabavi 240 novih vozila. To će nas koštati 61,8 milijuna kuna.

Na javnom natječaju ovoga će se puta tako nabavljati 130 osobnih automobila, 60 gospodarskih vozila i 50 terenskih vozila. Novi automobili se, prema obrazloženju Vlade i MUP-a, kupuju za potrebe u okviru Indikativnog programa za Schengenski instrument 2013.-2014.

Veći dio novca, 49,5 milijuna kuna, zbog toga je osigurala Europska komisija. Hrvatska će na nove automobile MUP-a, koje će prvenstveno koristiti granična policija, tako potrošiti 12,3 milijuna kuna.

Razbacivanje novcem i sumnjivi natječaji

Podsjećamo, Milanovićeva vlada početkom ove godine kupila je 1581 novih automobila za 271 milijun kuna. Ova javna nabava iz više je razloga privukla veliku pozornost javnosti. Građane je najviše zasmetala činjenica da su se za potrebe ministara nabavljale luksuzne limuzine koje će porezne obveznike koštati čak 650 tisuća kuna. Tu je priču na kraju presjekao upravo Milanović, odlukom da se ministri neće voziti u autima skupljim od prosječnog stana hrvatske obitelji. Ugovor se međutim nije mogao raskinuti, pa su limuzine koje su bile namijenjene ministrima završile upravo u MUP-u, za čije potrebe je i nabavljena većina novih vozila.

Drugi razlog zbog kojeg se ovaj kontroverzni natječaj provlačio kroz medije još je jedna afera Kukuriku vlasti koju je razotkrio Index. Još u rujnu 2013. godine upozorili smo da je Vlada na javnom natječaju izabrala skuplje ponude za nabavku automobila, čime je državni proračun oštećen za čak 33,4 milijuna kuna. DORH je zbog toga zatražio provođenje istrage, koja do danas nije okončana. Iz Vlade su priznali da su kupili automobile po skupljoj cijeni, ali su, izvlačeći se na tehnikalije, tvrdili da su to morali učiniti zbog važećih zakonskih odredbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.