Milanović i Čačić "pomeli" HDZ-ovce u Saboru

PREMIJER Zoran Milanović bez milosti uzvraća i napada HDZ-ove zastupnike koji mu postavljaju pitanja. Ana Lovrin mu je postavila pitanje o zadarskoj dvorani i navodnoj osveti nad tamošnjim institucijama jer SDP tamo nije na vlasti.

Odbacio je sve optužbe i dodao da je HDZ na posljednjim izborima pometen u Zadru. Također mu je zasmetalo komentar da je Siniša Hajdaš Dončić svjež ministar.

"Ako ste pod svjež, mislili mlad sa svježim idejama, to je točno. S kakvim ste vi iskustvom izvršne vlasti i izborne politike dolazili na ministarska mjesta. Je li vam itko ikada rekao da ste svjež, da ne znate jezik, pa nemojte takve stvari govoriti, ljudi moji", rekao je Milanović.

Ana Lovrin je odgovor shvatila kao napad na nju.

"Pa je tako spominjao kakav je meni kvocijent inteligencije potreban ili nije potreban da nešto shvatim", istaknula je Lovrin.

"Vi, ne Vlada"

A oporbi nije ostao dužan ni Radimir Čačić kojem je HDSSB-ov Ivan Češek postavio pitanje o najavljenim investicijama u vrijednosti od 7 milijardi kuna. Vlada je osigurala novac, ali vi ste ti koji niste donijeli nikakve odluke, oštar je bio Čačić.

"Vi, ne Vlada. Vlada je donijela odluku da vam taj novac da, to je suludo, to je demagogija, to je bezobrazluk, to je polusvijet. O čemu razgovaramo? Šta ste donijeli?", rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Milanović: Tuđman nije bio budala niti ishlapjeli starac

SDP-ova zastupnica Tatjana Šimac Bonačić upitala je premijera Zorana Milanovića što je s ratifikacijom sporazuma Tuđman Izetbegović i koji je motiv Vlade da se upravo sada našao na dnevnom redu sjednice Sabora.


Premijer Milanović primijetio je da do sada nitko iz većinski opozicijske stranke nije pitao ništa o tome. "Možda zato što osjećaju onu minimalnu ljudsku nelagodu", rekao je Milanović.

Podsjetio je da se ugovor o arbitraži sa Slovenijom ratificirao dvotrećinskom većinom, a možda se, kaže, nije trebao jer Ustav oko promjene granice nije jasno definiran. Što se tiče ratifikacije sporazuma Tuđman Izetbegović, premijer je ustvrdio:

"Razmišljali smo dosta o tome. Incijativa je naša, moja. Bosna i Hercegovina i Bruxelles s tim veze nemaju, to je državnički stav. Mogu i pogriješiti u njemu, da se taj ugovor odnosno sporazum o granici ipak ratificira dvotrećinskom većinom".

Milanović je podsjetio i da se kod Slovenije razgovaralo o površini puno većoj od dva Škoja i da je sadašnja oporba zajedno s njima tada digla ruku za arbitražni sporazum.

"I to je u redu, jel da. Pa, ja mislim da je u redu. Ako vi mislite da je u redu, onda je u redu i da, mislim, ratificiramo ugovor koji smo potpisali sa susjednom državom, na kojem smo radili 13 godina gdje smo se sami odredili prema nekim pitanjima. Grozno je sada slušati kako karakterizirate pokojnog predsjednika, ne želite to čuti, jel da? Ne želite istinu, koju je obnevidjeo, čovjek je umro dva i pol ili tri mjeseca nakon što je potpisao ugovor koji se nije niti mogao ratificirati sljedećih pet godina jer su pet godina radile komisije na terenu i sada imamo to što imamo", rekao je Milanović.

Milanović je na kraju poručio "dičnim zastupnicima HDZ-a", da i od njih očekuje ovakvo pitanje pa da može nastaviti. "Ako ga ne postavite smatrat ću da se bojite istine", rekao je Milanović.


Nastavio je premijer o ratifikaciji i nakon pitanja Zorana Vinkovića te ustvrdio: "Ratifikacija nema veze s mostom, radi se o više od 1000 kilometara granice. Poštujmo svoj državno pravni kontinuitet koji je potpisao suveren, a ne ishlapjeli starac. Nemojte od njega raditi budalu", zaključio je Milanović.

Milanović HDZ-ovcu Stieru: To govorim da izvučem najbolje iz vas, ali to ne postoji, nema niš` dobroga

Premijer Zoran Milanović okomio se na HDZ-ovog zastupnika Davora Ive Stiera, koji mu je zamjerio neaktivnost na vanjskopolitičkom planu i pitao ga zašto se nije sastao sa zamjenikom američke državne tajnice kad je došao u Hrvatsku.

"Poštovani kolega, da biste razumjeli Hrvatsku, morate imati nekakvo iskustvo života u Hrvatskoj. Vi očito Hrvatsku ne razumijete jer ne možete je voljeti, ako je ne razumijete. Odgovor vam je razumljiv kao i vaše pitanje. To je galimatias. Dakle, odgovor je nerazumljiv jer je pitanje takvo", kazao je Milanović, a onda se prisjetio dana kad su zajedno bili u diplomaciji.

"Predlagao sam ministru da idete u najodgovornije misije kao što je NATO, ja sam znao i tko ste, što ste i koja su vaša politička uvjerenja. To vas nikada nitko nije pitao. Dakle, ovo govorim da izvučem ono najbolje iz vas, ali to ne postoji kod vas, nema niš`  dobroga", istaknuo je premijer.


Stier se, naravno, uvrijedio.

"Mislim da ste doista šovinistički odgovorili na način da kažete da svatko tko nije rođen u Republici Hrvatskoj, koji dolazi iz hrvatske dijaspore ne voli Hrvatsku jer je ne možete razumjeti", rekao je Stier.

O Pelješkom mostu i podjeli Hrvatske

Premijer Zoran Milanović odgovorio je u Saboru na još jedno pitanje o regionalnoj podjeli Hrvatske, ovaj put ga je postavio Zvonko Milas iz HDZ-a.

Milanović je rekao da postoji razlika između administrativne i statističke podjele Hrvatske, te da nitko ne stoji na putu Đakovu, Osijeku i Vinkovcima, koji se ionako hvale svojim povlačenjem novca iz Fondova.

"Možemo biti potpuno mirni. Zagreb ni na koji način ne može konkurirati, niti obrnuto Slavoniji, Istri i Međimurju u privlačenju sredstava. Dakle, ovo je bio pokušaj i to dobar pokušaj da se jedan dio Hrvatske, ne Zagreb, nego sjeverna Hrvatska zaštiti, da ne ispadne iz konkurencije za europske fondove. Pa to bi svakom građaninu ove zemlje trebalo biti drago", istaknuo je Milanović.

Premijeru je na aktualnom prijepodnevu u Saboru postavljeno i pitanje što će biti s Pelješkim mostom.


"Mi ne otvaramo gradilišta, a da nismo otvarali sredstva i da nismo osigurali sredstva za izgradnju mosta i ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata. To ne radimo jer je potpisivanje ugovora i otvaranje radova bez sredstava ustvari, kazneno djelo", naglasio je Milanović.

Još dvoje ministara u Bruxellesu tražili su da projekt financira Europska unija jer to je i naš novac.

"Pelješki most je strog projekt nema tu po babi i stričevima, nema se što zamračiti, zato nekima i nije interesantan", rekao je Milanović, objasnivši kako Europska unija strogo nadgleda svaki euro.

"A koncesionara nema jer to je projekt koji je prije svega bitan Hrvatskoj. Maloj i slabo naseljenoj Hrvatskoj i tu nema prometa. Dakle, to nema cijenu. Taj most je veći od života, most ili koridror, ali to je puno novaca i ne možemo biti neodgovorni prema građanima i zato razgovaramo i tražimo taj novac", rekao je premijer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.